Abiznis

Ruski naftni giganti na crnoj listi

0809sankcijeukr
N
ove sankcije Rusiji, koje EU treba da usvoji, obuhvatiće i velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom, rekao je neimenovani evropski izvor.

Ruski naftni giganti na crnoj listi
Portal AnalitikaIzvor

Te tri kompanije "ispunjavaju kriterijume" koje su utvrdili ambasadori 28 zemalja EU za uvođenje novih restrikcija ruskim bankama i vojnim i naftnim kompanijama u kojima je udio države veći od 50 odsto, precizirao je taj izvor.

Evropski investitori neće moći da kupuju obveznice i akcije tih firmi, niti da im daju pozajmice.

Evropska unija je "spremna da preispita" odluku o novim sankcijama Rusiji, ako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini "održi" i ako počnu mirovni pregovori, izjavio je juče predsejdnik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

Novi paket sankcija koji su u petak utvrdili ambasadori zemalja EU, uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku - vojnu i civilnu upotrebu i osjetljivu tehnologiju, a poširen je spisak imena ličnosti obuhvaćenih sankcijama.

Podsjetimo, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će u slučaju da Rusiji bude uveden još jedan set sankcija, u oblasti energetike ili finansijskom sektoru, Moskva biti prinuđena da odgovori asimetrično. Na primjer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom.

B92

Portal Analitika