Društvo

Na Kosovo ispraćeno 12 romskih porodica (VIDEO)

 

romi
M
inistarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa UNHCR-om, Danskim savjetom i NVO HELP, organizovalo je jutros dobrovoljni povratak na Kosovo za 12 porodica, sa 54 člana, koje borave u kampu Konik u Podgorici, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Na Kosovo ispraćeno 12 romskih porodica (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Dobrovoljni povratak raseljenih osoba organizovan je u okviru Programa pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno raseljenih lica koja žive u naselju Konik.

Dvanaest porodica koje se dobrovoljno vraćaju na Kosovo, a koje su od 1999. boravile u kampu Konik 1, biće useljene u novosagrađene objekte u opštini Klina.

Njih su jutros ispratili i ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i šefica kancelarije UNHCR-a Indumathi Mohandas.

romi1
"Zahvaljujući dogovoru s Vladom Kosova napravili smo značajan korak, a uz podršku UNHCR-a. Crna Gora već dugi niz godina pokazuje osjećaj za te ljude koji su, ne svojom krivicom, ostali bez svojih ognjišta", kazao je Bošković.romi2
On je podsjetio da je riječ o romskoj populaciji koja je najranjivija kad je riječ o uključenosti u društvo. Najavio je da ovo samo počertak, navodeí kako se nada da é do kraja ove godine, a naročito 2015. na Kosovu biti "otvorene kapije" za ljude koji su napustili svoje domove tokom rata.

Dobrovoljni povratnik Šaban Krasnići zahvalio je Crnoj Gori na sve što je učinila u posljendjih 15 godina, navodeći kako je srećan što se vraća na Kosovo.
Portal Analitika