Društvo

GRBOVIĆ: Riješena ekološka crna tačka Nikšića

2908grbovic
U
Nikšiću se, iako vremenski uslovi ne idu na ruku, ubrzano završavaju radovi na Bulevaru 13 Jul u Kličevu, kao i zaobilaznica prema Žabljaku. Jedan od najbitnijih projekata, koji će 18 septembra na Dan opštine, biti pušten u rad je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedno 16 miliona eura.

GRBOVIĆ: Riješena ekološka crna tačka Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović poručio je da se sa postrojenjem rješava najveća ekološka crna tačka u Crnoj Gori.

''Praktično rješavamo problem ne samo Nikšića, već i Danilovgrada, rijeke Zete, Podgorice, Skadarskog Jezera, Bojane i Ulcinja. Jer sve te fekalije i sve što je iz Nikšića, išlo je tim tokovima. Vrši se prečišćavanje, dobijamo tačno čistu vodu.", kaže Grbović za Televiziju Crne Gore.

U Opštini vjeruju da će uskoro naći partnera za realizaciju ideje o energani za spaljivanje otpada, čime bi se stavila tačka na najveće ekološke probleme regiona.

"Oni su samo čekali da se uradi državna strategija koja je preduslov da možemo da krenemo u tender za privatno javno partnerstvo. Ima interesa i praktično bi strani investitori finansirali . Opština ne bi imala troškova, nego prihode.", rekao je Grbović.

Prihode očekuju i od novih investitora. Kompanija ''Laković'' koja će do kraja godine na ulazu u grad otvoriti veliki tržni centar, samo je jedna od onih koje prepoznaju potencijal Nikšića.

"Čim se pojavljuju novi investitori to znači da je pokrenut mehanizam i to nas raduje. Tokom narednog perioda nadamo se da ćemo možda neki proizvodni pogon pokrenuti. Tako da sa te strane će biti sigurno bolje, jer je to najveći problem Nikšića, trenutni nedostatak novih radnih mjesta.", rekao je Grbović.

Predsjednik Opštine obećava skori završetak sale ''18 septembar'', ali i aktiviranje zatvorenog bazena.

"To bi bio poklon Nikšićanima za sljedeću godinu i to radimo sa Vaterpolo savezom sa Elektroprivredom, da napravimo jedan održiv sistem najvjerovatnije sa solarnom energijom, da dobijamo toplu vodu i da kasnije nemamo tih troškova koji su ograničavali normalno funkcionisanje bazena.", naveo je Grbović.

Opštinski izdaci su veliki, ali uz domaćinsko upravljanje pokušavamo da nadomjestimo manjak u budžetu, kaže Grbović i dodaje da je lokalna uprava ove godine uspjela da dugovanja, po osnovu komercijalnih kredita, smanji za 5 miliona eura.

RTCG

Portal Analitika