Kultura

FIAT: Sjutra na programu dvije predstave, filmska projekcija i koncert

0709FIAT
U
ponedjeljak, 8. septembra, četvrtog dana Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2014 biće odigrane dvije predstave, održaće se filmska projekcija i koncert, saopštili su organizatori.

FIAT: Sjutra na programu dvije predstave, filmska projekcija i koncert
Portal AnalitikaIzvor

Kralj magnovenja: U Kulturno informativnom centru “Budo Tomović”, u sali DODEST-a, sa početkom u 19 časova izvešće se monodrama “Kralj magnovenja” koja je nastala po tekstovima Nikolaja Vasiljeviča Gogolja “Dnevnik jednog ludaka” i Stanislava Lema “Zvjezdani dnevnici”. Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Nikola Vasiljević, koji je ujedno i izvođač ove monodrame.

“U svijetu u kojem materijalna vrijednost postaje glavno mjerilo naspram koga se sve ostalo upoređuje, ljubav, čini se, postaje nepotrebna ili bolje reći nepoželjna. Šta smo spremni da uradimo i u šta smo spremni da povjerujemo zbog ljubavi, bilo da je moguća ili nemoguća, uzvraćena ili neuzvraćena, ljubav uvijek pokreće ka spoznaji. Tada prostor po kojem se krećemo postaje širi i dublji, razum ustupa mjesto ludilu, tamo se san i java miješaju, u tim trenucima sve što postoji postaje promjenljivo, jedino je ljubav stalna i vodi nas do spoznaje.”, stoji u bilježnici reditelja napisanoj povodom ove predstave.

Druga sloboda: Iste večeri, u 21 čas, u velikoj Sali KIC-a “Budo Tomović” biće odigrana predstava “Druga sloboda” nastala u koprodukciji Bunkera iz Ljubljane i Pekinpha King Kong. Autori i izvođači ove predstave su Leja Jurišić i Teja Reba. Scenografiju, kostimografiju i dizajn svijetla potpisuje Petra Veber, dok je autor muzike Davor Herceg.

Nenad Jelesijević je napisao o predstavi: “U “Drugoj Slobodi” autori spajaju motive iz njihovi pređašnjih solo i zajedničkih komada i potom ih dalje razvijaju u eksperimentalnom maniru, bez opsesivnog prenaglašavanja tačnih dramaturških okvira performansa. U ovom mnoštvu uloga, slika i transformacija, uzdiže se potencijal za refleksijom i samorefleksijom tako da ga jasno vidimo kako teče trajanjem samog performansa. Strah od slobode postaje simptom sputane seksualne i političke emancipacije koja poziva na samo-organizaciju procesa oslobođenja. U ovom pogledu, moglo bi biti mudro razmisliti o mogućnostima dubljeg otvaranja horizonata performansa u cilju što direktnijeg pomijeranja granice između publike i izvođača, što bi doprinijelo radikalnijoj trangresiji estetike scene na tlo politike kao mjesta na koje može stupiti svako, bez izuzetka."

NVO Horizont: Nakon završetka predstava, u 23 časa, u Kuslevovoj kući, biće organizovan program posvećen nevladinoj organizaciji “Horizont” koja se bavi filmskom produkcijom. Program će početi sa projekcijom trejlera filma “Soul of Podgoričanos” a nastaviće se sa koncertom na kojem će nastupiti članovi organizacije.

“Soul of Podgoričanos” je priča o istoriji jednog kluba, ljudima koji su gradili ime “Budućnost”. Priča o fudbalu, životu, odrastanju, usponu, padu, gradu koji je živio za odlazak na stadion, priča o zaboravu. Film je priča o ljudima koji su stvarali duh Podgorice od fudbala do života. Režija i scenario ovog filma potpisuju Nikola Ljumović i Danilo Pendo, a produkciju je uradio NVO “Horizont”.

Podsjećamo, pokrovitelji FIAT-a su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica, a generalni sponzor je Crnogorski Telekom.

 

 

Portal Analitika