Društvo

Bez posla i 212 magistara

0709nezaposlenost
U
Crnoj Gori raste broj nezaposlenih sa fakultetskom diplomom, tet tako i 212 magistara je bez posla piše Dan.

Bez posla i 212 magistara
Portal AnalitikaIzvor

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), u Crnoj Gori 8.706 lica sa diplomom visokog obrazovanja nema posao, što je za 760 više u odnosu na prošlu godinu. Na evidenciji je i 212 magistara, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 19.

„Prošle i ove godine od pomenutog broja visokoškolaca koji se nalaze na evidenciji ZZZ blizu 4.000 je uključeno u program stručnog osposobljavanja. Budući da se ne radi o radnom odnosu, oni ulaze u ukupni broj nezaposlenih lica“, pojašnjeno je iz ZZZ.

Komentarišući podatke o nezaposlenosti, Draginja Vuksanović, članica skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i poslanica Socijaldemokratske partije, kazala je za Dan da nije dobro kada u jednoj državi postoji tolika stopa nezaposlenosti visokoškolaca.

„Naročito nije dobro što je taj procenat porastao u odnosu na prošlu godinu. Uz to, imamo i problem hiperprodukcije visokog stručnog kadra, magistara i doktora nauka, što je posljedicaneadekvatne primjene bolonjskog procesa u sistem obrazovanja. Nažalost, kod nas je kvantitet u većini slučajeva u prednosti u odnosu na kvalitet. Pošto u našoj državi više godina traje proces privatizacije, privatnika neinteresuje diploma samo u formalnom smislu, već i da potencijalni zaposleni ima kvalitet koji odgovara stečenom znanju“, istakla je Vuksanović.

Ona ipak vjeruje da će se situacija promijeniti i da će kvalitet biti važniji od kvantiteta.

Izvor: Dan; foto: bankar.me

 

 

Portal Analitika