Kultura

Venecija: Zlatni lav Roju Andersonu, nagrađen i Emir Hadžihafisbegović

roj-anderson-2
Z
latni lav 71. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijeljen je večeras Šveđaninu Roju Andersonu za film „A pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence“, prenose agencije.

Venecija: Zlatni lav Roju Andersonu, nagrađen i Emir Hadžihafisbegović
Portal AnalitikaIzvor

Bosanski glumac Emir Hadžihafisbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu „Horizonti“, za ulogu u filmu hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića„Takva su pravila“.

Srebrni lav za najboljeg reditelja dodijeljen je Rusu Andreju Končalovskom za  ostvarenje „Poštarove Bijele noći“ („The Postman’s White Nights“). Holivudska zvijezda u usponu Adam Drajver i italijanska glumica Alba Rorvaher osvojili su nagrade za najbolje glumce, oboje za ulogeu filmu „Hungry Hearts“.

Snažni dokumentarac Džošue Openhajmera o nasljeđu masakara u Indoneziji „The Look of Silence“ osvojio je Veliku nagradu žirija. Žiri, kojim je predsjedavao kompozitor Aleksander Depla,  dao je nagradu za scenario za film „Tales“, iranskom reditelju Rahstaniju Bani-Etemadiju, a turski reditelj Kan Miždedži dobio je specijalnu nagradu za dramu „Sivas“.

pobjeda.me

Portal Analitika