Društvo

VUJOŠEVIĆ: Uložićemo napore da primijenimo Odluku Senata UCG

0609Vujosevic
S
tudentski parlament (SP) pokušaće da promijeni Odluku Senata Univerziteta Crne Gore, koji nije odobrio studentima da sa jednim nepoloženim ispitom sa osnovnih, slušaju predmete na specijalističkim studijama, rekao je predsjednik te studentske organizacije, Miloš Vujošević.

VUJOŠEVIĆ: Uložićemo napore da primijenimo Odluku Senata UCG
Portal AnalitikaIzvor

Senat Univerziteta Crne Gore, na sjednici u četvrtak, nije odobrio molbu SP da studenti sa jednim nepoloženim ispitom sa osnovnih, slušaju predmete na specijalističkim studijama.

Vujošević je agenciji MINA rekao da će SP uložiti dodatne napore da se, u što kraćem roku, promjene važeći propisi koji će omogućiti donošenje takve odluke.

“Studentski parlament je nezadovoljan odnosom pojedinih uprava fakulteta koji studentima obrazlažu nemogućnost upisa specijalističkih studija činjenicom da je za to nadležan Studentski parlament”, naveo je Vujošević.

On je kazao da je istina da Zakon i pravila ne prepoznaju ovakav način upisa specijalističkih studija.

“Ali smo vjerovali da će postojati razumijevanje zbog toga što se Zakon i pravila o studiranju nisu mijenjali dugi niz godina i prilagođavali stvarnim potrebama i realnom stanju”, objasnio je Vujošević, navodeći da su se zbog toga obratili Univerzitetu.

On je podsjetio da je prošlo više od godinu kada je SP predlagao izmjene i dopune važećih propisa, navodeći da su tada inicirali rješenje za ovaj problem.

“Međutim, taj zakon nije usvojen zbog dnevno političkih prepucavanja u crnogorskoj Skupštini”, rekao je Vujošević.

Na pitanje da li su u SP razmatrali neku vrstu protesta zbog odbijanja njihovog zahtjeva, Vujošević je rekao da ta studentska organizacija, o svakom pitanju, pa i o ovom, proteste posmatra kao krajnju mjeru “koju ne treba ishitreno preduzimati, ali koja nije iskljucena ako su zahtjevi opravdani”.

“U ovom slučaju smatramo da jos uvijek nije vrijeme za preduzimanje tog koraka”, naveo je Vujošević.

Govoreći o negodovanju studenata zbog Odluke Senata Univerziteta Crne Gore Vujošević je rekao da je SP ,povodom toga, dobijao konkretne žalbe visokoškolaca.

“Evidentno je nezadovoljstvo studenata koji su pogođeni ovom Odlukom, iako je SP još tokom prethodne studijske godine, blagovremeno, obavijestio studente da uslovnog slušanja predmeta na specijalističkim studijama neće biti od 2014/15 godine”, rekao je Vujošević.

To je i razlog zbog kojeg je, kako je pojasnio, SP prije ljeta tražio da se poveća broj ispita u avgustovskom roku, “da bi se nadomjestilo to što studenti ne mogu da upisu specijalisticke studije sa jednim nepoloženim ispitom”.

Izvor: MINA; foto: spucg.ucg.ac.me

 

 

Portal Analitika