Društvo

VIDEO: Otvorena izložba „Koegzistencija- za novi jadranski koine“

okiyloyba
N
akon uspjeha prve etape izložbe, koja je tokom avgusta bila postavljena u Tirani u zdanju „Piramida“, Prijestonica Cetinje ugostila je sinoć drugu od pet etapa izložbe savremene umjetnosti pod nazivom „Umjetnost u luci – Koegzistencija: za novi jadranski koine“.

VIDEO: Otvorena izložba „Koegzistencija- za novi jadranski koine“
Portal AnalitikaIzvor

Izložba je otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju i a obuhvatila je djela umjetnika iz pet zemalja partnera izložbe: Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Italije (Veneto i Pulja).

Izložba je dio projekta „ArTVision. A live art channel“, koji se realizuje iz IPA Adriatic CBC programa 2007-2013, sa ciljem da aktivira i poveže kreativnu energiju mladih umjetnika pozvanih da učestvuju kao protagonisti.

Jedna izložba i pet njenih verzija biće predstavljena na različitim lokacijama i teritorijama. Umjetnici sa različitih geografskih područja, pod koordinacijom tima kustosa, na čelu sa Fondacijom Muzeja „Pino Paskali“, a u saradnji sa koordinatorima iz partnerskih zemalja, bavili su se zajedničkim temama kao što su priče i naracije, mitovi i legende, duhovnost i religija, migracije i nomadski način života, a sve u cilju jačanja ideje zajedničkog evropejstva, koje se isuviše često zaboravlja.

Umjetnici iz Crne Gore koji izlažu na ovoj izložbi su: Jovana Vujanović, Natalija Vujošević, Jelena Tomašević, Irena Lagator i Igor Rakčević. Izložbu će otvoriti Dragica Milić, generalni direktor Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i Maria Paola Spinelli, kustos izložbe na Cetinju.

Kustos izložbe je kritičarka i kustoskinja Marija Paola Spineli, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore (referent Boris Abramović) i Narodnim muzejom Crne Gore.

U sljedećoj fazi postavka će biti izložena u Rijeci, u Hrvatskoj, potom u Veneciji, te Polinjanu na moru u Italiji, u periodu do marta 2015.

 

Portal Analitika