Abiznis

Čanović na simpozijumu u Parizu

0509canovic
G
eneralni direktor za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodrag Čanović prisustvovao je danas „GFEI Fuel Economy Accelerator“ simpozijumu koji je održan u Parizu, a čiji cilj je da učesnici razmijene najvažnije informacije koje se tiču efikasne potrošnje goriva.

Čanović na simpozijumu u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije, Čanović je informisao učesnike konferencije da je Crna Gora uvoznik kompletne količine goriva, kao i da nema proizvođače motornih vozila. Takođe, kako je kazao, intenzivno se radi na formiranju baze podataka vozila po modelu GFEI.

„U pravcu smanjenja emisije štetnih gasova u vazduh, a vezano za korišćenje tečnih naftnih derivata, naš strateški pristup je oslonjen na četiri važna pravca, i to: čista goriva, čista vozila, čisti putevi, odnosno – zamjena dotrajale putne infrastrukture autoputevima, kao i eko–driving, što podrazumijeva da polaganje vozačkih ispita od naredne godine uključuje i obuku za vožnju koja smanjuje emisiju“, kazao je Čanović na konferenciji.

U skladu sa direktivama energetske politike Evropske unije, Crna Gora će do 2020. godine ispuniti zahtjev da ima 10 odsto učešća obnovljivih izvora energije u potrošnji goriva u sektoru transporta, a sve u skladu sa metodologijom Direktive 2009/28/EC. Ipak, kako je kazao, uprkos upotrebi energije iz obnovljivih izvora, dodatno korišćenje biogoriva biće neophodno.

„Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine predviđa upotrebu biogoriva u saobraćaju u iznosu od 285 GWh u 2020. i 252 GWh u 2030. godini“, kazao je Čanović.

On je prisutne informisao o postojanju seta zakona koji regulišu ovu oblast i najavio da Vlada Crne Gore trenutno priprema novi Zakon o energetici koji će biti usvojen do kraja ove godine.

„Novi Zakon o energetici sadržaće parametre za zaštitu potrošača i bezbjednost transporta i skladištenja goriva“, kazao je Čanović.

On je dodao i da je Crna Gora veoma zadovoljna podrškom koju kontinuirano pruža Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

„UNEP je izabrao kao implementatora izabrao Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a uslijedila je i veoma dobra saradnja sa Vladom Crne Gore koja je rezultirala implementacijom nekoliko projekata“, kazao je Čanović.

Domaćin simpozijuma je Globalna inicijativa za smanjenje potrošnje goriva (GFEI) uz podršku francuske Vlade, a predstavlja pripremni sastanak za samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji će 23. septembra biti održan u Njujorku.

Portal Analitika