Abiznis

SISTEMATIZACIJA: MONSTAT-u potrebno 97 novih radnika zbog povećanog obima posla

monstatslok
V
lada Crne Gore usvojila je na jučerašnjoj sjednici, Pravilnik o sistematizaciji Zavoda za statistiku, shodno kome je u MONSTAT-u sistematizovano ukupno 200 radnih mjesta. S obzirom da je u toj ustanovi sada zaposleno 103 službenika, onda je jasno da ta institucija treba, zbog povećanog obima posla i zahtjeva EU, zaposliti još 97 statističara.

SISTEMATIZACIJA: MONSTAT-u potrebno 97 novih radnika zbog povećanog obima posla
Portal AnalitikaIzvor

U proteklom periodu, kako se konstatuje u dokumentu, povećani su poslovi MONSTAT-a, s obzirom da je novim zakonom Zavod definisan kao glavni nosilac statističkih podataka, kao i odgovorni stručni nosilac, organizator i koordinator sistema zvanične statistike i predstavlja zvanični statistiku Crne Gore u međunarodnom statističkom sistemu.

Proces sticanja kandidata za članstvo u EU, zahtijevao je između ostalog reformu javne uprave, a jedan od važnih segemenata tog procesa je jačanje statističkog sistema.

monstokNa potrebu jačanja statističkog sistema ukazala je i Evropska komisija koja je u svojim izvještajima konstatovala da je MONSTAT ostvario vidljiv napredak, ali da u cilju daljeg razvoja i jačanja ima neophodnost povećanja ljudskih, prostornih i finansijskih kapaciteta.

Predlogom Pravilnika je predviđeno da u Zavodu može biti angažovan, radi obuke jedan ili  više pripravnika sa visokim ili srednjim obrazovanjem.

Važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Zavodu za statistiku

sistematizovana su radna mjesta za 203 službenika, a zaposleno je 103 službenika.

Zakonom o državnim službenicima i namještenicima Zavod za statistiku i druge potrošačke jedinice obavezne su da svoje akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji usklade sa novim rješenjima propisanim navedenim Zakonom.

Zavod za statistiku, uvažavajući finansijsku situaciju, nastojao je da kroz sistematizaciju predvidi optimalan broj službenika i namještenika koji su neophodni za obavljanje redovnih aktivnosti i zadataka i shodno tome sistematizovano je ukupno 200 radnih mjesta.

P.Z.

Portal Analitika