Abiznis

Niko neće stanove pod hipotekom

0509zgrada

Nije nov podatak da u Crnoj Gori "zjapi" veliki broj praznih stanova. Osim što su "paprene" cijene kvadratnog metra, zbog čega građani nijesu u prilici da kupe stan, kao jedan od razloga za veliki broj praznih stanova je što su mnogi od njih pod hipotekom, pišu Dnevne novine.

Niko neće stanove pod hipotekom
Portal AnalitikaIzvor

Takve nekretnine su, zbog problema u otplaćivanju kredita, banke oduzele vlasnicima. Mnogi građani, međutim, ne žele da kupe baš takav stan, čak i ako je cijena ispod tržišne."To je dio našeg tradicionalnog duha. Građani nijesu spremni da kupuju stan koji ima hipoteku. Zaziru od takvih stanova. Imamo nekoliko ponuda u našoj agenciji, ali nije velika potražnja za njima" kazala je Dnevnim novinama Edita Dautović, iz agencije za prodaju nekretnina "Milenijum".Uprkos tome što od advokata često dobijaju nekretninu koju bi trebalo brzo prodati, ona navodi da im to ne polazi baš lako za rukom.Je li strah opravdan?

"Prilikom prodaje stanova koji su pod hipotekom ulazi se u provjeru koliki je iznos u pitanju i sva druga relevantna pitanja u vezi sa tim, ako bi na kraju došli do ishoda koji je zadovoljavajući i za kupca i za prodavca", rekla je Dautović.Ona navodi i da ima različitih situacija s investitorima i da se u prethodnim godinama izdešavalo puno toga u vezi sa prodajom stanova."Različite vrste prevara su prisutne kod nas. Loše je i to što svi zakoni nijesu potpuno definisani pa se često dešava da gradani lutaju od jedne do druge institucije. Dešavalo se da neki investitor proda po pet-šest puta iste stanove. To se dešavalo u vrijeme kad nije bilo notara. Međutim, i od kada postoje notari imali smo slučaj na Zabjelu, gdje je investitor prodavao dva ili tri puta iste stanove. Građani često ne žele da kupuju ргеко agencija, jer im se čini da će jeftinije da prođu, a kasnije to mnogo više plate. Agencije su sigurnije, jer vrše provjeru svake nekretnine", uvjerava Dautović.Ona ističe da bi ipak država trebalo da stane u zaštitu onih građana koji su prevareni, iako najveći dio krivice sami snose, jer ne provjeravaju što kupuju. Na zapadu, kaže ona, nijesu moguće te prevare kao što se to dešava kod nas.Foto: www.beobuild.rs
Portal Analitika