Turizam

U avgustu noćenja koliko i u svih sedam predhodnih mjeseci

0509SasaRadovic
T
uristi su u avgustu ove godine, prema preliminarnim podacima, ostvarili oko 4.000.000 noćenja, što je gotovo više nego u cijelih sedam mjeseci ove godine - kazao je u intervjuu za "Pobjedu" direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović.

U avgustu noćenja koliko i u svih sedam predhodnih mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

- Za avgust još nemamo zvanične podatke, ali na osnovu nedjeljnih izvještaja i procjene opština i privrede, već sada možemo reći da je znatno bolji od prošlogodišnjeg. Realna su očekivanja da je broj noćenja tokom avgusta prvi put otkad se statistika radi po ovoj metodologiji dostigao četiri miliona. To je ogroman uspjeh u datim okolnostima.



Upitan kako ocjenje sa aspekta broja turista i prihoda ovogodišnju ljetnju turistieku sezonu, Radović je kazao:



- Zahvaljujući pravovremenoj strategiji ljetnja sezona u Crnoj Gori, uprkos vremenskim neprilikama, obezbijedila je prihode u nivou prošle godine. U julu je broj noćenja ostvarilo 92 odsto stranih gostiju, što ohrabruje, a već sada se rade pripreme za zimsku sezonu i manifestacije koje će nadomjestiti prihode zbog nedostatka snijega prošle sezone.

Ljetnja sezona je potvrdila vitalnost crnogorskog turizma, koji je zahvaljujući ispravnoj strategiji, pravovremenom kriznom menadžmentu, fleksibilnosti proizvoda i njegovoj adekvatnoj promociji odolio možda i najvećem izazovu još od rata u regionu. Bezbjednosno-politička kriza i elementarne nepogode su pogodile naša velika tržišta. Suočeni smo bili sa rekordno hladnim, odnosno kišnim junom i julom. Preklapanje sa velikim vjerskim praznicima i globalnim sportskim događajima nam takođe nijesu išli na ruku. Prema podacima Monstata, za prvih sedam mjeseci Crnu Goru je posjetilo 690.000 turista, koji su ostvarili preko četiri miliona noćenja, što je na istom nivou kao prethodne godine,kazao je Radović.

foto: www.un.org.me

Portal Analitika