Region

Zenica: Drama traje, spasioci još uvijek nijesu došli do zarobljenih rudara

0409raspotocje
Z
enicu je danas oko 17 sati pogodio zemljotres jačine 3,4 stepena Rihterove skale, a u rudniku Raspotočje došlo je do obrušavanja. Osam rudara je zarobljeno.

Zenica: Drama traje, spasioci još uvijek nijesu došli do zarobljenih rudara
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja Dnevni Avaz, dvojica rudara su prebačena u bolnicu i van životne opasnosti su, a spasilačke čete pokušavaju da dođu do osam zatrpanih rudara.

Oni su dobili dotok vazduha i pokušava se da im se osigura izlaz, piše Dnevni Avaz.

Prema najnovijim informacijama, stižu pojačanja za iskopavanje, a još se ne zna koliko treba kopati do zatrpane grupe.

Pojavile su se i tvrdnje da je u jami ostalo 30 do 35 rudara, ali direktor rudnika Raspotočje Esad Čivić za Dnevni Avaz kaže da je u jami osam rudara.

Rudarima se vazduh dostavlja putem cijevi za odvod vode širine 10 centimetara i u 19.40 su se svi osjećali dobro. Sa njima je kontakt uspostavljen rudarskom radio vezom.

Oko 20 sati Esad Čivić obratio se porodicama i kazao da je zarobljeno osam rudara i da im se dostavlja vazduh, a četiri ekipe čete za spasavanje rade na otkopavanju.

"Oni su živi, zdravi i nepovrijeđeni i imamo komunikaciju s njima", kazao je Čivić.

Prema službenoj informaciji iz rudnika, rudari su zaštićeni u jednoj jamskoj prostoriji u blizini mjesta na kojem se desio gorski udar. Radne i tehničke ekipe u ovom trenutku nastoje da izvuku ove rudare iz jame.

Na ostalim radilištima jame Raspotočje privremeno je prekinuta proizvodnja dok tehničke ekipe na čelu sa federalnim rudarskim inspektorom ne obave pregled jame.

Zemljotres se dogodio na 14 kilometra sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a epicentar je bio na dubini od dva kilometra, zabilježio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom u jami je došlo do stvaranja velikog pritiska i oštećenja jamskih prostorija.

Foto: novosti.rs

Portal Analitika