Kultura

Trambl: Kjubrik nije zaslužio Oskara za 'Odiseju

0409kjubrik
M
ajstor za specijalne efekte Daglas Trambl izjavio je nedavno da poznati reditelj Stenli Kjubrik nije zaslužio Oskara kojeg je dobio za najbolje vizuelne efekte u ostvarenju "Odiseja u svemiru 2001" 1969. godine.

Trambl: Kjubrik nije zaslužio Oskara za 'Odiseju
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu sa “Hollywood Reporter”, Daglas Trambl je rekao da je poznati reditelj trebalo da dobije mnoga priznanja za višedecenijsko pisanje i rad od američke Akademije za filmsku umjetnost i nauku, ali je istakao da Stenli Kjubrik nije bio uključen u stvaranje efekata za Odiseju 2001, jedan od njegovih najpoznatijih filmova.

"Kjubrik nije napravio vizuelne efekte. On ih je režirao", rekao je Trambl i ocijenio da je tragični aspekt činjenica da je to jedini Oskar koji je Stenli Kjubrik ikada dobio.

"On je bio nevjerovatno talentovan reditelj i trebalo je da dobije priznanje za režiju i scenario, što je njegova jača strana, a ne specijalni efekti", rekao je Trambl.

Da je Trambl djelimično u pravu svjedoči i podatak da je Kjubrik najviše nominacija za Oskara dobio upravo u kategorijama za scenario. Za svoje umjeće u pisanju scenarija nominovan je šest puta, i to za filmove “Lolita” (1962), “Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da prestanem da brinem i zavolio bombu” (Dr. Strangelove, 1964), “2001: Odiseja u svemiru” (2001: A Space Odyssey, 1968), “Paklena pomorandža” (A Clockwork Orange, 1971), “Beri Lindon” (Barry Lyndon, 1975) i “Olovni kovčeg” (Full Metal Jacket, 1987).


B92

Portal Analitika