Zanimljivosti

Osamdeset godina od prvog aparata iz Canona

0409Canon
K
ompanija Canon proslavlja osamdesetu godišnjicu prvog fotoaparata, Kwanona. Prvi 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žižnoj ravni, proizveden je u obliku prototipa 1934. godine.

Osamdeset godina od prvog aparata iz Canona
Portal AnalitikaIzvor

Inženjeri koji su konstruisali ovaj fotoaparat odlučili su da ga nazovu po Kwannon, budističkoj boginji milosti, a objektiv fotoaparata, nazvan je Kasyapa po Mahakasyapi, Budinom učeniku. Na vrhu fotoaparata nalazila se gravura koja je predstavljala Kwannon sa hiljadu ruku.

Godine 1936, dvije godine nakon stvaranja Kwannona i poslije mnogo pokušaja i grešaka, Canon je predstavio fotoaparat Hansa Canon, prvi komercijalni 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žižnoj ravni, i tako je počela istorija kompanije kao proizvođača kamera.

Godine 1959. Canon je predstavio svoj prvi SLR (single-lens reflex - SLR), Canonflex, a 1961. godine uslijedio je Canonet, izuzetno popularan fotoaparat sa daljinomerom koji je osvojio tržište – količina namijenjena za nedjelju dana prodata je za samo dva sata. Nakon ovih uspjeha, kompanija je nastavila kao industrijski predvodnik sa nizom popularnih modela fotoaparata, kao što su F-1, vrhunski 35-milimetarski SLR aparat predstavljen 1971. i AE-1, predstavljen 1976. prvi SLR fotoaparat na svijetu sa ugrađenim mikroračunarom.

Godine 1987, nakon neprekidnih tehnoloških inovacija, Canon je predstavio EOS, prvi SLR fotoaparat na svijetu sa automatskim fokusiranjem koji je koristio u potpunosti elektronski sistem za priključivanje. Godine 1995. EOS je obilježio ulazak u digitalnu eru, a ova linija fotoaparata nastavlja svoju evoluciju i danas. Godine 2012. kompanija Canon je predstavila Cinema EOS System, seriju profesionalnih digitalnih filmskih kamera i objektiva stvorenih kroz niz tehnoloških inovacija u oblasti optičke tehnologije razvijane od osnivanja kompanije. Cinema EOS System je od svog predstavljanja dao veliki doprinos proširenju horizonta u vizualnom izražavanju.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika