Društvo

Besplatni časovi jahanja i terapija za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

0409jahanje
P
rojekat „Na leđima pegaza“ omogućava besplatne časove jahanja za djecu uzrasta od šest do 12 godina i tretmane hiporehabilitacije za mališane sa smetnjama i teškoćama u razvoju, saopšteno je iz podgoričkog Sportskog konjičkog kluba Budućnost.

Besplatni časovi jahanja i terapija za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju
Portal AnalitikaIzvor

Projekat će zvanično početi u subotu, a planirano je da traje dva mjeseca.

Članica terapeutskog tima podgoričkog kluba, defektološkinja Aleksandra Trailović–Šljivančanin, kazala je da je cilj projekta da se povezivanjem djece sa konjima i praktikovanjem konjičkog sporta obnovi doživljaj važnosti odnosa sa prirodom kod djece.

“Programom hiporehabilitacije radi se na unapređivanju kvaliteta života djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Hiporehabilitacija podrazumijeva terapiju uz pomoć konja, bilo da se radi o hipoterapiji, terapijskom jahanju ili sportsko rekretivnom jahanju”, kazala je Trailović–Šljivančanin na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je SKK Budućnost posebno zahvalan ambasadama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Austrije i kompaniji Unika osiguranje na podršci i razumijevanju značaja projekata.

“Cijena projekta iznosi je 6,5 hiljada eura, a predviđeno je da traje dva mjeseca. Do sada je oko 35 djece uključeno u program hiporehabilitacije, a za školu jahanja prijavljeno je oko desetoro djece. Projekat počinje u subotu tako da očekujemo da taj broj bude mnogio veći”, kazala je Trailović–Šljivančanin.

Zamjenik ambasadora Austrije Gerald Hauzer kazao je da je interes organizatora projekta da pomognu djeci sa posebnim potrebama.

“Posebno se radujemo što smo podržali akciju i taj oblik medicinske terapije. Djeca su budućnost razvoja jedne države i treba učiniti sve da im se pomogne ukoliko im je pomoć potrebna”, kazao je Hauzer.

Prema riječima Jelene Čogurić, predstavnice ambasade UAE, za četiri godine, koliko su zvanično u Crnoj Gori, ta ambasada je podržavala projekte koji imaju humanitarni karakter.

“Pomogli smo puno različitih projekata huimanitarnih karaktera, naročito vezane za djecu sa posebnim potrebama. Drago nam je što smo dio projekta”, kazala je Čogurić.

Izvor: MINA; foto:

Portal Analitika