Društvo

RADUNOVIĆ: Preraspodjelom budžetskih sredstava do povećanja plata za zaposlene u zdravstvu

0409radunovicok
B
udžet za ovu godinu je usvojen i već se planira budžet za narednu. Ono što imamo u ovom trenutku ćemo podijeliti, a da li možemo nešto obezbjediti iz budžetskih rezervi biće predmet razgovora. Vjerujem da se određenom preraspodjelom budžetskih sredstava može doći do novca za zaposlene u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja Miodrag Radunović novinarima nakon sjednice Vlade, najavljujući nastavak pregovora sa Sindikatom zdravstva oko povećanja zarada za narednu sedmicu.

RADUNOVIĆ: Preraspodjelom budžetskih sredstava do povećanja plata za zaposlene u zdravstvu
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila predlog akcionog plana za realizaciju Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti za period 2014 – 2015. godine. Ministar Radunović je ocijenio da se radi o kvalitetnom dokumentu, ističući da su bolesti krvotoka i tumori među najvećim uzročnicima smrtnosti kod nas i u svijetu.

-Prema zvaničnim podacima, čak 60 posto umrlih je patilo od kardiovaskularnih bolesti, a 17 odsto od tumora. Godišnje od raka oboli 2.100 ljudi, a umre 1.200. S obzirom na ozbiljnost problema, hronične nezarazne bolesti ne treba da budu u fokusu isključivo Ministarstva zdravlja, već kompletne Vlade. Mora se apelovati na svijest svakog pojedinca, imajući u vidu da prekomjerna težina, manjak fizičkih aktivnosti i prekomjerno uživanje alkohola značajno povećavaju rizik obolijevanja od ovih bolesti- naglasio je Radunović.

Vlada je danas usvojila i prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za period 1. april - 1. septembar 2014. godine. Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović precizirao je da je u navedenom periodu usvojeno pet zakona i da je izabran predsjednik Vrhovnog suda, te da su otvorena nova tri poglavlja.

-Do početka septembra održano je i šest kontrolnih i 13 konsultativnih saslušanja. Takođe, poslati su i ekonomski kriterijumi uključujući kretanje stope inflacije i javnog duga- naveo je Pejović.    

Portal Analitika