Društvo

Todorović tužio NOVU zbog povrede časti i ugleda: Traži nadoknadu od 40 000 eura i izvinjenje

1407todorok
P
oznati crnogorski slikar, dobitnik Trinaestojuske nagrade Rajko Todorović Todor podnio je tužbu Osnovnom sudu u Podgorici protiv Nove srpske demokratije zbog saopštenja koje su izdali 15. jula gdje ga, između ostalog, nazivaju “intelektualcem nakačenim na DPS i na službu Državne bezbjednosti”.

Todorović tužio NOVU zbog povrede časti i ugleda: Traži nadoknadu od 40 000 eura i izvinjenje
Portal AnalitikaIzvor

Todorović je u izjavi za Portal Analitka kazao da će pored javnog izvinjenja, od NOVE tražiti i materijalnu nadoknadu u iznosu od 40 000 eura zbog, kako se navodi u tužbi, povrede ustavnih prava, ugrožavanja sigurnosti, dostojanstva i ustavnog prava na slobodu izražavanja.

- Osnovnom sudu u Podgorci podnio sam tužbu protiv Nove srpske demokratije zbog saopštenja koje su izdali 15. jula. Pored moralne nadoknade, tražiću materijalnu satisfakciju od 40 000 eura. Pod moralnom nadoknadom naravno podrazumijevam javno izvinjenje od NOVE. Očekujem da će presuda biti u moju korist jer ne bih je ni predavao da to ne očekujem – rekao je Todorović.

NOVA je u saopštenju objavljenom 15. jula navela da “vođa DPS-a i njegova tajna policija, u velikom strahu od gubitka vlasti u Podgorici, sa dna na površinu vade razne intelektualce nakačene na DPS ili na ,,službu'', a sve sa željom da se ne dozvoli razvlašćivanje DPS-a. Iz NOVE su, u tom kontekstu, direktno naveli ime slikara Rajka Todorovića Todora ističući da su “u diktaturama umjetnici obično glas razuma i slobode, ali u Crnoj Gori oni brane vođu i rigidni režim”.

U tužbi koju je podnio Todorović navodi se da to što je navela NOVA ugrožava njegov  integritet, dostojanstvo i ustavno pravo slobode izražavanja.

- Došlo je do povrede ustavnih prava tužioca prava na ličnost u sklopu prava na psihički integritet. Ugrožena je siguirnost i dostojanstvo te ustavno pravo slobode izražavanja tužioca. Povrijeđeni su mu čast ugled i slobode, prouzrokovani duševni bolovi i došlo je do iznošernja niza neistitnitih tvrdnji. Datim saopštenjima tužena strana iznosi neistinite navode o prošlosti, znanju i  sposobnostima tužioca pa mu je na taj nači povrijeđena čast i pričinjena materijalna šteta – navodi se između ostalog u tužbi koju je podnio Todorović.

 

Portal Analitika