Društvo

Navike koje dom čine čistim

0309dom
O
sobe koji spadaju u red onih koji ne moraju svaki dan da provedu po nekoliko sati sređujući dom, uglavnom imaju nekoliko zajedničkih odlika, a jedna od njih je i uredno odlaganje cipela i jakne nakon ulaska i stan.

Navike koje dom čine čistim
Portal AnalitikaIzvor

Lijenost stvara najveći nered, te ukoliko želite da imate manje posla po kući i da vam pri tom ona bude stalno sređena, vodite računa o naizgled sitnim svakodnevnim rutinama, koje mnogo znače. Ljudi koji spadaju u red onih koji ne moraju svaki dan da provedu po nekoliko sati sređujući dom, uglavnom imaju nekoliko zajedničkih odlika.

Ne ostavljaju odjeću gdje god stignu: Jedna od najgorih navika koja može da napravi pravi lom od vaše spavaće sobe jeste ostavljanje odjeće svuda okolo - na stolici, dasci za peglanje, vratima ormara, pa čak i na podu. Dakle, pred spavanje kada obučete pidžamu, ne bacajte odjeću gdje god, već je odložite tamo gdje joj je mjesto.

Ne skupljaju višak, naročito bespotrebnih stvari: Sve nepotrebne i nekorišćene stvari samo prave nered u kući. Za što će vam gomile starih dnevnih novina koje samo sakupljaju prašinu? Bolje taj prostor (fioku, ormarić) praktičnije iskoristite. Isti slučaj je i sa vašom elektronskom poštom, mejlovima, porukama - redovno ih prečišćavajte.

Brišu svaki dio površine nakon upotrebe: Na primjer, mrlje od hrane na radnom stolu kuhinje nakon ručka nikako nisu lijep prizor. Počistite odmah za sobom, svakako je lakše nego dopustiti da se mrlje i fleke stvrdnu, kada će vam trebati mnogo više vremena da ih očistite. Kapnete li mlijeko nakon uzimanja iz frižidera, očistite odmah.

Ne drže previše stvari na krevetu za spavanje: Duplo lakše će vam pasti raspremanje kreveta ujutro odmah nakon buđenja ukoliko nemate običaj da na njemu držite previše dekorativnih jastučića, prekrivača, ili čak, plišanih igračaka. Svedite dekoraciju na minimum.

Obuću i jakne stavljaju na svoje mjesto po ulasku u dom: Sa ulaznih vrata se već može zaključiti kakvo je "stanje" u kući. Zato, ne izuvajte se svuda po hodniku ili, još gore, po drugim prostorijama, već cipele odmah po ulasku odložite gdje im je mjesto - ako ne u cipelarnik, onda ih uredno složite. Isto važi za jakne.

Ne nagomilavaju prljave sudove: Osnovna stvar za održavanje reda u kuhinji jeste pranje sudova odmah nakon jela. Em ćete poštedjeti sebe mirisa hrane, em vam duplo manje truda i vremena treba za pranje sudova dok mrlje ne postanu tvrdokorne.

Vraćaju stvari na svoje mjesto: Ako ovo radite, nikada se nećete naći u situaciji da nemate gdje da spustite kafu, jer je na vašem stočiću gomila novina ili diskova. Ova navika obezbjeđuje brže sređivanje i situaciju bez panike pet minuta prije nego što gosti treba da stignu.

Redovno usisavaju i brišu prašinu: Odvojite nekoliko minuta za usisavanje ili brisanje prašine bar dva, tri puta nedjeljno, pa nećete morati da potrošite cio dan na dubinsko čišćenje vikendom.

Izvor: stil; foto: b92.net

Portal Analitika