Društvo

ĐUROVIĆ: Vlada ima pogrešne prioritete, zapostavila školstvo i zdravstvo

0309djurovicpoyitivna
Č
lan predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović kazao je danas da štrajk upozorenja prosvjetara na početku školske godine i hronično nezadovoljstvo zdravstvenih radnika ukazuje na to da se Vlada Crne Gore već duži niz godina gubi u davanju prioriteta.

ĐUROVIĆ: Vlada ima pogrešne prioritete, zapostavila školstvo i zdravstvo
Portal AnalitikaIzvor

-Kvalitet života u nekoj zemlji determiniše to kakva je zdravstvena zaštita i kakav je kvalitet školovanja koje vam država omogućava. Nažalost, kod nas je i zdravstvo i školstvo posmatrano kao nužno zlo koje se može zapostaviti. Prioritet svih prioriteta za svaku Vladu, pa i našu, mora biti očuvanje zdravlja nacije, pa zatim školstvo koje mora da generiše nove školovane kadrove koji će moći da odgovore izazovima savremenog društva i globalne ekonomije. Sadašnje stanje naših bolnica i škola je više nego poražavajuće, što demotiviše sve one vrijedne i čestite ljekare i prosvjetare koji ne žale da daju sebe u korist službe-istakao je Đurović.

On je dalje kazao da je lijepo imati sjaj Porto Montenegra, ali da je tužnije imati bijedu oličenu u neispravnim skenerima i magnetnim rezonancama i listama čekanja koje su ponižavajuće.
-Šta za bolesnika koji mora spas da traži u inostranstvu znače mega jahte koje se vežu za naše dokove. Ništa. Njega interesuje samo da mu država da šansu da živi. Neshvatljivo je da se olako daju višemilionske državne garancije fantomskim firmama koje se vrlo brzo gase i nestaju, a da je u isto vrijeme problem nabaviti novi skener, srediti školu i dati ljudima pristojne plate shodno odgovornosti koju imaju-napominje Đurović.

Član Pozititivne navodi da svaki građanin Crne Gore može živjeti  bez komfora jahte ,ali ne može bez doktora, bolnice, nastavnika, profesora i škole. Neshvatljivo je, kaže Đurović, da to svakome nije jasno, a naročito onima kojima je pripala čast da vode ovu državu.

-Ako investicije kojima se Vlada ponosi i koje promoviše ne donose sa druge strane bolji kvalitet života svih nas, upitan je smisao takvih investicija. Jedina investicija koja nikada ne može biti promašena jeste investicija u visokokvalifikovane ljekare i prosvjetare, kao i u savremenu zdravstvenu zaštitu i savremeno školstvo koje ide u korak sa svijetom-poručuje Đurović.

-Kuća se gradi od temelja, a temelj svake države su uvijek bili i biće zadovoljan i obučen ljekar i motivisan pedagog koji su garant zdravog, dugovječnog i obrazovanog društva. Kada imate ovakav temelj vrlo lako se na njega nadgrade i ostali elementi koji povećavaju kvalitet života. Dokaz moje tvrdnje su zemlje Skandinavije koje su prepoznate kao zemlje sa najboljim kvalitetom života u kojima je normalno imati preko sedamdeset godina i u kojima škola znači i znanje a ne samo zvanje-zaključio je Đurović.

Portal Analitika