Turizam

Bogdanović učestvovao na Ekonomskom forumu u Poljskoj

0309bogdanovicpoljskaok
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović učestvovao je na 24. Ekonomskom forumu koji se održava u poljskoj Krnjici. Riječ je o jednom od najvećih ekonomskih foruma u Evropi, na kojem je ove godine okupljeno više od 2.000 učesnika iz oblasti politike i biznisa.

Bogdanović učestvovao na Ekonomskom forumu u Poljskoj
Portal AnalitikaIzvor

Tokom foruma, gradonačelnik Bogdanović govorio je na panelu “Turizam u regionu – tradicija i inovacije”. Tom prilikom on je istakao kako je neophodno realizovati značajne aktivnosti u cilju postizanja međunarodne konkurentnosti ekonomskog prostora regiona, s obzirom da se turističke destinacije danas, u većoj mjeri nego ikad, poput tipičnih tržišnih subjekata takmiče u globalnoj konkurentnosti.

- Usljed dinamične evolucije turizma, svjedoci smo stalne pojave novih destinacija, novih aranžmana i putovanja, što ujedno zahtijeva nove oblike poslovanja turističkih radnika. Dakle, neophodne su konstantne inovacije kako bi kvalitet pružanja usluga bio veći, ali i kako bi ispunili očekivanja sve probirljivijih turista.Imajući u vidu navedeno, moramo biti spremni da razmišljamo o konkurentnosti i o primjeni originalnih i efikasnih rješenja, kako bi podstakli nova tržišta – naglasio je on.

Ključni cilj ka poboljšanju turističkih usluga, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, jeste diferenciranje i kreiranje komplementarne turističke ponude. Bez kvalitetne ponude koja je spremna da odgovori zahtjevima gostiju, kako je on kazao, nije moguće obezbijediti adekvatnu poziciju na globalnom tržištu.

- Iako je globalna kriza povećala oprez kod ulagača, a time u bitnoj mjeri usporila investicione aktivnosti iz nekoliko minulih godina, Crna Gora je prepoznata kao kao jedna od rijetkih turističkih destinacija koja je uspjela da očuva trend permanentnog rasta – naglasio je on.

Govoreći o potrebi kreiranja novih turističkih proizvoda, odnosno afirmacije dosad nezastupljenih grana te oblasti, gradonačelnik Bogdanović je, govoreći o Crnoj Gori i Cetinju, kao primjer naveo speleološki i religiozni turizam.

- Speleološki turizam grana je koja u Crnoj Gori ima izuzetan potencijal. Najprije jer znatan dio naše teritorije čini planinsko, kraško područje, koje je bogato kanjonima i speleološkim lokacijama. Upravo na Cetinju, sa privatnim partnerom iz Slovenije, u toku je završetak projekta valorizacije Lipske pećine. Taj će projekat generisati nove turističke posjete Cetinju koje će, prema našim projekcijama, biti na nivou od 100.000 turista – istakao je on.

Kako je naveo gradonačelnik Bogdanović, snažan potencijal rasta u Crnoj Gori ima i vjerski turizam.

- Kako bi animirali nova tržišta i nove goste, sa posebnom pažnjom tretirali smo i pomenutu granu turizma. Upravo iz tog razloga, već smo započeli realizaciju projekta izmještanja Ikone bogorodice FIlermose, koja ima neprocjenjivu vrijednost – kazao je on.

Na kraju panela zaključeno je kako svi u regiji treba da budu posvećeni razvoju cjelokupne turističke ponude, te da u tom pogledu treba djelovati i zajednički prema ostalim tržištima.

Jedino međusobna saradnja i dobra komunikacija, kako je zaključeno, doprinijeće boljoj promociji i afirmaciji turističkih potencijala regije.

(cetinje.me)

Portal Analitika