Društvo

USSCG: Naše kolege trpe prijetnje i pritiske zbog štrajka u prosvjeti

0209usscg
U
nija slobodnih sindikata Crne Gore je saopštila da je zabrinuta zbog antisindikalnih pritisaka i prijetnji koje trpe pojedine koleginice i kolege, koji su podržali štrajk upozorenja u prosvjeti, iskazujući spremnost da istraju u sindikalnoj borbi za svoja prava.
USSCG: Naše kolege trpe prijetnje i pritiske zbog štrajka u prosvjeti
Portal AnalitikaIzvor


Kako navode u saopštenju dostavljenom

Portalu Analitika

, “antisindikalno ponašanje pojedinih direktora dokaz je nemoći odgovornih u našoj državi da na drugačiji način priđu rješavanju opravdanih zahtjeva zahtjeva. Zastrašivanje zaposlenih postao je uobičajen način komunikacije poslodavaca u situacijama kada nemaju argumente na svojoj strani. To predstavlja, ništa drugo do, anticivilizacijiski i nezakoniti čin, za koji je našim krivičnim zakonikom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana".



Stoga USSCG poziva nadležne organe da preduzmu zakonske mjere i sankcionišu svaku aktivnost usmjerenu na sprječavanje ostvarivanja prava na štrajk, te adekvatno zakonu sankcionišu počinioce.



“Svi granski sindikati i sindikalne organizacije koje djeluju u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore daju punu podršku Sindikatu prosvjete i svim zaposlenima u prosvjeti Crne Gore u borbi za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ovoj, za sve nas, respektabilnoj profesiji, radi očuvanja njenog dostojanstva. Solidarnost iskazana kroz učešće, kako saznajemo, preko 90 odsto zaposlenih u štrajku upozorenja koji je organizovao Sindikata prosvjete, za svako je uvažavanje i poštovanje, jer samo tako se možemo izboriti za svoja prava, koja su svakim danom pod sve većim udarom poslodavaca. Ipak, činjenica da Sindikat prosvjete Crne Gore nije sproveo generalni, već samo štrajk upozorenja, pokazuje spremnost Sindikata prosvjete da nastavi pregovore o povećanju zarada zaposlenima u ovoj djelatnosti, kao i njegovu odlučnost da se, u slučaju neuspjelih pregovora, svim dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe izbori za ono što im pripada”, kaže se u saopštenju.



Oni ističu da če Unija slobodnih sindikata, zajedno sa Sindikatom prosvjete i drugim granskim sindikatima koji se finansiraju iz Budžeta, nastaviti započete aktivnosti i istrajati u borbi za povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Portal Analitika