Kultura

ČOVIĆ: Osnivam školu glume „Arlekin“, rad sa djecom održava dijete u meni

ivona
Ivona Čović, poznata crnogorska glumica, osniva školu glume „Arlekin“ koja će imati i kurseve engleskog jezika, kao  i slikarsku radionicu.

ČOVIĆ: Osnivam školu glume „Arlekin“, rad sa djecom održava dijete u meni
Portal AnalitikaIzvor

Škola počinje sa radom 15. septembra, osmišljena je za djecu uzrasta od 5 do 15 godina, a prostorije su u „profesorskoj“ zgradi u podgoričkom Siti kvartu.

„Nakon devet godina iskustva i rada u školi glume za mališane, odlučila sam da osnujem svoju školicu, koja će se zvati 'Arlekin'. U nastavi glume pridružiće mi se koleginica iz CNP-a Žana Gardašević. Engleski će predavati iskusna profesorica koja radi u osnovnim i srednjim školama, Ksenija Mijušković, a slikarstvo profesorica Nela Darmanović, koja predaje na Univerzitetu Mediteran. Nadam se da će se iz svega izroditi i neka dječija predstava na engleskom jeziku“, kazala je Čović za Portal Analitika.

Nastavljam sa novim izazovima, jer smatram da sam uz svu tu djecu tokom devet godina napredovala i ja. Hoću u perspektivi da napravim kreativni sublimat – vjerujem da će biti i kreativnog pisanja, kompjuterskih radionica, fotografije...“, objašnjava sagovornica Portala Analitika.

Ivona Čović veli da je škola glume izuzetna „terapija“ za suzbijanje stida, nelagode i problema govora  kod djece.

„Mnoga djeca, uostalom, kao i odrasli, inhibirana su i povučena zbog suzbijanja emocija. U školici se otvaraju, kroz smijeh, plač, kroz igru i kolektivni rad prije svega.  To je najbolji  i nakreativniji način da se dijete izbori sa malim i većim problemima u komunikaciji sa spoljnim svijetom, ali i da na najljepši način ispolji  svoju kreativnost“, objašnjava naša poznata glumica, dodajući da se i sama razvijala u svom profesionalnom radu kroz odnos i rad sa mališanima.

Grupe su formirane po uzrastima, a plan i program koji je osmišljen još prije devet godina uz pomoć poznatog glumca Bora Stjepanovića,  kombinujući ga sa principima na kojima radi svjetski poznata škola „Montesori“. Naravno, dodaje Čović, program se razrađivao i dorađivao u skladu sa onim što svaka generacija djece donese kao svoju osobenost.

Ona je ubijeđena da će i sa „Arlekinom“ imati uspjeha kao i sa školicom glume čiji su polaznici nastupali sa predstavama na dječijim festivalima u Kotoru i u Petrovcu.

Inače, sagovornica Portala Analitika kaže da joj je uvijek bila želja da se bavi i pedagoškim radom, pogotovo sa djecom, jer „tako njeguje dijete u sebi“.

„Diplomirala sam 2004. godine, a već 2006. sam upisala postdiplomske  na temu medija i komunikacija, konkretnije – dječiju  produkciju u pozorištu i na televiziji.  To je nešto što mi daje krila i što me vedri, što mi daje poleta i nove ideje za rad na predstavama u mom matičnom, Gradskom pozorištu“, zaključuje Čović.

 

Portal Analitika