Abiznis

CBCG: Zaduživanje u eurima najbolje štiti od valutnog rizika

eurook
U
Centralnoj banci Crne Gore CBCG očekuju dalje slabljenje eura, koji je u posljednja četiri mjeseca na globalnim nivou u odnosu na američki dolar pao za oko 5,3 odsto, ali i pored toga građanima savjetuju da se zadužuju u domaćoj valuti jer se na taj način najbolje štite od valutnog rizika.

CBCG: Zaduživanje u eurima najbolje štiti od valutnog rizika
Portal AnalitikaIzvor

Iz ove institucije, odgovarajući na pitanje kakva kretanja iščekuju i da li je pad eura kratkoročnog karaktera, su, međutim, dodali da je u datim složenim uslovima koji su evidentni na međunarodnom tržištu nezahvalno davati bilo kakve prognoze o kretanju međuvalutarnih odnosa u narednom periodu.

- Aktuelna situacija koju karakterišu postojanje više neuralgičnih tačaka i vojnih žarišta ne obećava da će kretanja na valutnom tržištu biti stabilnija. U narednom periodu se, ipak, može očekivati dalje slabljenje eura nešto manjeg intenziteta, najviše zbog i dalje zategnute situacije između Ukrajine i Rusije, koja je rezultirala uvođenjem sankcija prema Rusiji od strane EU i SAD-a, kao i kontramjera, što će vjerovatno pogoditi evropsku ekonomiju. Nestabilna politička situacija na Bliskom istoku, kako sada, tako i u narednom periodu može uticati na povećanu tražnju za dolarom, a time i njegovo jačanje. Pored navedenog, rizik od deflacije u euro regionu predstavlja još jedan od problema sa kojima se suočava ova ekonomija, što bi za posljedicu moglo imati uvođenje dodatnih monetarnih stimulansa od strane Evropske centralne banke -saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

Na pitanje šta savjetuju građanima u kojoj valuti da se zadužuju i štede, iz CBCG su odgovorili u eurima.

- Cijenimo da je ekonomski najracionalnije da se polaganje sredstava na štednju i zaduživanje od strane štediša i zajmoprimaca obavi u domaćoj valuti, tj. u eurima, jer se na taj način ostvaruje najbolja zaštita od valutnog rizika - ističu u CBCG.

Portal Analitika