Društvo

Rudari traže hitan socijani program

0109boksiti
Z
aposleni u Rudnicima boksita zahtijevaju sastanak sa Ministarstvom ekonomije na kojem će tražiti hitnu realizaciju socijalnog programa i uplatu doprinosa na osnovu obračunatih zarada, prenosi MINA.

Rudari traže hitan socijani program
Portal AnalitikaIzvor

Rudari, koji su se danas okupili ispred upravne zgrade preduzeća, poručili su da će do petka čekati na poziv predstavnika Ministarstva, nakon čega će povući radikalnije poteze.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, upozorio je da država konačno mora riješiti probleme u Boksitima, da se ne bi desila situacija koja nikome ne donosi dobro.

On je saopštio da od nadležnih očekuju dalje poteze i odgovor da li kompanija Neksan, koja je prethodna tri mjeseca organizovala proizvodnju u Boksitima, preuzimala rudu i obezbjeđivala zarade, nailazi na smišljenu opstrukciju, jer je željeznički prevoz toliko skup da je neisplativo izvoziti boksit.

„Tražimo od resornih ministarstava da naprave uvid u cijenu prevoza željeznicom, jer je nelogična. Nadamo se da će Neksan shvatiti u kakvoj smo situaciji i nastaviti saradnju uz pomoć Ministarstva ekonomije, koje bi trebalo da obezbijedi odlazak za oko 100 radnika i tako stvori povoljnije uslove za rad u preduzeću“, rekao je Bojanović.

Predsjednik druge sindikalne organizacije, Ilija Đilas, ponovio je da je socijalni program prioritet i najavio da će tražiti da se oko 18 hiljada kvadrata zemljišta prevede na 260 radnika koji nijesu regulisali stambeno pitanje.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

Sindikat je ranije ministarstvima ekonomije i finansija predočio obračun socijalnog programa za sve radnike, koji u prosjeku iznosi od šest do 15.000 eura, zavisno od godina staža.

Proizvodnja i rad svih zaposlenih u Boksitima zaustavljeni su do 15. septembra, a nije isključeno ni da taj period ne bude produžen.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, ranije je objasnio da je preduzeće primorano da napravi pauzu u radu, jer su proizveli naručene količine rude ugovorene za tromjesečni period za Neksan.

Prema njegovim riječima, da se ne bi trošili nafta i ostala sredstva proizvodnje, u preduzeću su se odlučili da pauziraju i sačekaju ishod nastale situacije.

Na lageru Boksita nalazi se oko 54.000 tona rude proizvedene po ugovoru sa Neksanom, jer ta kompanija za sada nije obezbijedila odgovarajuće tržište.

„Iz Neksana će sačekati još desetak dana sa odlukom da bi razmotrili sve mogućnosti plasmana, kao i ishod razgovora sa Ministarstvom ekonomije oko realizacije socijalnog programa“, rekao je Cicmil.

Na pitanje da li će radnici dobijati zarade i u slučaju da Neksan raskine ugovor, Cicmil je odgovorio da isplate neće biti ukoliko se ne bude radilo.

„Sadašnji prekid rada obračunao bi se zaposlenima kao neki vid plaćenog odmora, ako se nastavi proizvodnja. Ukoliko ne bude nastavljen ugovor sa Neksanom ili se ne nađe novi kupac, plate se nemaju od čega obezbjeđivati“, objasnio je Cicmil.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju samo bi se gomilali gubici, što se ne može dopustiti i Boksiti bi došli u veoma tešku situaciju.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a poslednja plata isplaćena je sredinom mjeseca u iznosu od 240 do 570 eura, zavisno od toga da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Izvor: MINA; foto: ceacgroup.com

Portal Analitika