Abiznis

CBCG: Povećan broj blokiranih kompanija

0109cbcg
C
entralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem je 38 kompanija više nego na prošlom.

CBCG: Povećan broj blokiranih kompanija
Portal AnalitikaIzvor

Broj blokiranih preduzeća povećan je deseti mjesec uzastopno.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se skoro 2,95 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 197 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

Dužnike je do prošlog mjeseca predvodila kompanija Zavala invest, sa dugom od 41,27 miliona EUR. Te kompanije nije bilo na avgustovskom spisku jer su, zbog uvođenja stečaja u kompaniju, povučeni nalozi blokade.

Početkom jula su po zahtjevu Hypo Alpe Adria banke povučeni nalozi blokade iz baze blokade, zato što je nad tom kompanijom pokrenut stečajni postupak. Stečaj je pokrenut rješenjem podgoričkog Privrednog suda u Podgorici od 20. juna.

Prema novom spisku, najzaduženija kompanija sada je Vektra Boka biznismena Dragana Brkovića koja je povećala dug sa 8,39 miliona EUR na 9,51 miliona EUR.

Slobšar&Cok, čija blokada traje četiri godine i tri mjeseca, duguje 9,03 miliona EUR.

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada EUR.

Račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran je zbog duga koji je u odnosu na prethodni spisak blago povećan na 6,92 miliona EUR. Budvanska kompanija je u blokadi pet godina i devet mjeseci.

Podgorički "Radoje Dakić", u blokadi je zbog duga od 6,85 miliona EUR, 13 godina i osam mjeseci.

Ave Maria Koljčević blokirana je pet godina i sedam mjeseci, a njen dug iznosi 5,88 miliona EUR.

Firma Provladex duguje 5,67 miliona EUR, PS Gradnja 5,59 miliona, podgorička Vila park 5,44 miliona, podgorički E.I.C. Investment duguje 5,06 miliona EUR, Vuk & Petrol Kotor 4,83 miliona, HLT fond 4,48 miliona EUR i tivatski Indego 4,37 miliona.

Dug Slav laifa iznosi 4,7 miliona EUR, a Lovćen investa 4,59 miliona EUR.

Račun je blokiran i kompaniji Montri Igalo zbog 3,74 miliona EUR duga. Kompanija Tehnoput smanjila je dug sa 567,17 hiljada EUR na 537,37 hiljada EUR.

Galenika duguje 2,16 miliona EUR, dok je račun Montavar Metalcu blokiran zbog 2,32 miliona EUR duga.

U blokadi je Fabrika elektroda Piva zbog duga od 3,55 miliona EUR. Mat Company duguje 1,44 miliona, Montepranzo Budva 1,24 miliona, a Eurofond 1,2 miliona EUR.

Računi Šmibexa i Poljocomerca su u blokadi 14 godina i devet mjeseci.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,15 miliona EUR, a preduzeće Limex 3,64 miliona EUR. Opština Bijelo Polje smanjila je dug sa 541,16 hiljada EUR na 457,41 hiljadu EUR. Dug Opštine Kolašin iznosi 1,26 miliona EUR.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Izvor: Mina business
Foto: cb-cg.org

Portal Analitika