Društvo

Hercegnovski strip festival od 5. do 10. septembra.

ssssssssssssdd
H
ercegnovski strip festival biće održan od 5. do 10. septembra.Osmo izdanje festivala okupiće u Herceg Novom zvučna imena devete umjetnosti, poput Rufusa Daygloa iz Velike Britanije, Italijana Morena Burattinia, a tu će biti i Zoran Đukanović iz Holandije, Branislav Bane Kerac iz Srbije, Iztok Sitar iz Slovenije i hrvatska strip autorka Sonja Gašperov.
Hercegnovski strip festival od 5. do 10. septembra.
Portal AnalitikaIzvor

Osnivač i direktor festivala, strip umjetnik Nikola Ćurčin kazao je da su nakon sedam godina uspjeli da ostvare cilj zbog koga su osnovali festival - promovisanje devete umjetnosti u Crnoj Gori.

-Najzad se zna i za crnogorske autore. Počeo je da funkcioniše strip život i na kraju čulo se i za naš strip festival. Na njega dolaze ljudi sa raznih strana regiona i Evrope. Ove godine festival potpuno drugačije izgleda nego prethodnih i koncepcijski ali i zbog podrške koju smo dobili u organizovanju – kazao je Ćurčin. On je naglasio da je spisak gostiju koji su do sada dolazili na festival bio impozantan, jer se radi o poznatim svjetskim strip crtačima sa naših prostora, a ove godine je proširen i na inostrane umjetnike.

- Naš prvi gost je Rufus Dayglo, crtač „Tank Girl“, „Judge Dredd” i „Snaked”. Radio je između ostalih za Idw, Titan, i 3A. Član je tima animatora za nekoliko spotova benda „Gorillaz”, te ilustrator za web site „Suicide girls”. Rufus je legenda u svijetu stripa, animacije i igračaka baziranih na stripu. Moreno Burattini, najplodniji pisac „Zagora“, praktično njegov scenarista, ali i drugih junaka italijanskog stripa, teoretičar, književnik i još je jedan autor, pored Rufusa, koji je zaljubljen u ove krajeve. Donosi nam ogromno znanje i energiju u Herceg Novi – kazao je Ćurčin.

Autori iz Crne Gore priznatiji u svijetu nego kod kuće

Koliko je strip značajan u svijetu pokazuje podatak da je prije desetak dana prodat prvi broj „Supermena” za 3. 200.000 dolara. Nikola Ćurčin kaže da je kod nas strip još nedovoljno prepoznata umjetnost, a autori iz Crne Gore i regiona priznatiji su u svijetu nego kod kuće. Većina od njih su bili gosti HSF-a.

-Najprije treba pomenuti Tihomira Tikulina Tiku, a naši gosti bili su i Vlada Vesović, Igor Kordej, Zoran Janjetov, Aleksa Gajić, Esad Ribić, Darko Perović, Darko Macan, Tihomir Čelanović, Iztok Sitar, kao i mlađe kolege Josip Sršen, Siniša Banović, Jana Adamović, Ivan Šainović, Saša Arsenić i mnogidrugi – kazao je Ćurčin.

(Pobjeda)

Portal Analitika