Abiznis

Euro oslabio u odnosu na dolar

eud
K
urs eura u odnosu na dolar pao je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima na najniži nivo u godini, što je posljedica očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Euro oslabio u odnosu na dolar
Portal AnalitikaIzvor

Kurs eura u odnosu na američku valutu oslabio je ove sedmice 0,8 odsto na 1,3135 USD, najniži nivo od septembra prošle godine, prenosi SEEbiz.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu 0,2 odsto na 104,05 JPY, a tokom sedmice dostigao je i 104,49 JPY, najviši nivo u sedam mjeseci. Euro je u poređenju sa jenom pao 0,6 odsto na 136,7 JPY.

Slabost evropske valute najviše je posljedica jačanja deflacijskih prijetnji u eurozoni, zbog čega bi ECB uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Prema izvještaju Eurostata, u eurozoni je inflacija u avgustu skliznula s 0,4 odsto na 0,3 odsto na godišnjem nivou, što je novi najniži nivo u posljednjih pet godina. To predstavlja dublje klizanje inflacije u „opasnu zonu“, kako ECB naziva njeno kretanje ispod jedan odsto.

Predsjednik ECB, Mario Draghi, je prije sedam dana poručio da je ta institucija spremna da odgovori svim raspoloživim sredstvima ako inflacija dodatno uspori.

Špekulacije da će ECB vjerovatno preduzeti nove mjere, poput kupovine imovine, odnosno kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, podržao je i niz drugih loših pokazatelja iz evropskih ekonomija.

Povjerenja potrošača u njemačkoj ekonomiji u avgustu je palo prvi put u proteklih godinu i po. Loše vijesti stigle su iz Italije čiji je ministar gospodarstva kazao da će vlada morati da sreže projekcije rasta za ovu godinu.

„Kad najveća ekonomija eurozone kaska za ostalima, to uveliko povećava šanse da ECB krene u dalje labavljenje monetarne politike, prije svega kvantitativno ublažavanje", kazao je valutni strateg u banci DZ, Daniel Lenz.

Euro je u posljednje dvije sedmice u odnosu na dolar oslabio 1,6 odsto, što je dijelom posljedica i novih napetosti između Ukrajine i Rusije koje će vjerovatno biti uteg ekonomiji.

„Ako se situacija pogorša, euro će biti očigledni gubitnik. Njemačka, najveća ekonomija eurozone, je među najvećim je trgovinskim partnerima Rusije", kazao je strateg u kompaniji RBC Capital Markets, Adam Cole.

Zbog toga je euro oslabio i prema većini ostalih značajnijih svjetskih valuta. Tako je njegov kurs prema švicarskom franku ove sedmice skliznuo na samo 1,2052 CHF, najniži nivo u posljednji 21 mjesec.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika