Abiznis

DUBLJEVIĆ: KAP ne može proizvoditi na gas

3108dubljevic
I
dealno bi bilo kada bi se Kombinat aluminijuma snabdijevao gasom, ali za proces proizvodnje u tom preduzeću struja je nezamjenljiva, kazao je za „Dan“ generalni direktor za rudarstvo i geološka istraživanja u Ministarstvu ekonomije Vladan Dubljević.

DUBLJEVIĆ: KAP ne može proizvoditi na gas
Portal AnalitikaIzvor

-KAP bi mogao da se djelimično snabdijeva iz gasne elektrane, ali pitanje je da li bit to bilo jeftinije u odnosu na cijenu struje po osnovu dugoročnog ugovora. Gas bi mogao da zamijeni mazut ili neki drugi energent, ali Elektroliza ne može raditi na gas. U proizvodnji KAP-a struja je nazamjenljiva-kazao je Dubljević.

Crna Gora je potpisala memorandum o saradnji sa zemljama regiona o izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda. Gasovod bi kroz Crnu Goru trebalo da ide od Ulcinja do Luštice, gdje bi se nastavio ka Hrvatskoj, a kilometar gasovoda kroz Crnu Goru je najskuplji i koštaće 1,3 miliona eura.
-Kilometar autoputa kroz Crnu Goru i Vojvodinu nije ista stvar. Sično je i sa gasovodom. Kilometar gasooda je skuplji zbog topografije i teškoće terena koja diktira cijeni-objasnio je Dubljević.

On je naveo da će gas prije ili kasnije stići u Crnu Goru, te da će dugoročno gledano smanjiti zavisnost od struje.
-Izvjestan konzum električne energije će se zamijeniti gasom. Ipak, taj proces neće ići brzo-istakao je on.

Na pitanje kada će građani kao krajnji korisnici moći da koriste gas, Dubljević je kazao da to zavisi od master plana gasifikacije, odnosno načina na koji će se izvršiti gasifikacija.
-Master plan gasifikacije, na kojem trenutno radimo, polazni je dokument na osnovu kojeg bi vodosnabdijevanje gasom bilo slično snabdijevanju električnom energojim, ili kablovskoj televiziji gdje postoje operateri. U ovom slučaju, postojaće distributeri koji će se javljati i graditi mreže-rekao je Dubljević.

Prema njegovim riječima, gas će doći prije ili kasnije i ne bi bilo loše da se već sada u stanovima postavljaju instalacije.
-To bi znatno olakšalo proces gasifikacije, ali naši preduzetnici nijesu skloni tome da rade nešto unaprijed-istakao je on.

Izvor: Dan

Portal Analitika