Abiznis

MONTENEGROBERZA: Promet četiri puta manji

3008montenegroberza
S
uprotni smjerovi indeksa i skoro četiri puta manji promet na Montenegroberzi obilježili su posljednju sedmicu avgusta, u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja.

MONTENEGROBERZA: Promet četiri puta manji
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, oslabio je na sedmičnom nivou 0,4 odsto na 11.097,93 poena, dok je fondovski MONEXPIF porastao 0,73 odsto na 2.926,69 bodova.

Promet je iznosio svega 282,02 hiljade EUR i bio je skoro četiri puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 142 transakcije, a najveći udio u njemu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), 26,58 odsto.

Gubitke su ove sedmice zabilježile akcije Elektroprivrede 8,3 odsto na 3,65 EUR, Jugopetrola 5,2 odsto na 8,4 EUR, CGES-a pet odsto na 54,97 centi i Zetatransa blago na 71 cent.

Rasle su dionice Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 10,7 odsto na 23,34 centa, Plantaža 6,6 odsto na 13 centi i Crnogorskog Telekoma 1,2 odsto na 4,07 EUR. Akcije Jadranskog brodogradilišta i Instituta “Simo Milošević” nijesu mijenjale vrijednost u odnosu na prošlu sedmicu pa su u petak koštale 1,02 EUR, odnosno 31 EUR.

Trgovano je i dionicama Budvanske i Ulcinjeske rivijere i Solane “Bajo Sekulić”, koje su na kraju trgovanja koštale devet EUR, odnosno 3,15 i 4,83 EUR. Dionice Rudnika uglja i Velike plaže su u petak koštale tri EUR, odnosno deset EUR, a Marine Bar i Izbora Bar 1,44 EUR, odnosno 0,3 centa.

Trgovano je i akcijama Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Onogošt, koje su sedmicu završile na 33 centa. U petak je proao još jedan tender za prodaju imovine HTP Onogošt, jer u predviđenom roku nije stigla nijedna ponuda.

Hoteli Onogošt u Nikšiću i Teuta u Risnu bili su ponuđeni po cijeni od 9,4 miliona EUR. Početna cijena za Teutu je iznosila 6,7 miliona EUR, a hotel Onogošt 2,7 miliona EUR.

U HTP Onogošt je klasični stečaj uveden 23. marta 2012. godine, a radnicima se iz stečajne mase duguje 11 plata sa doprinosima, dva regresa i topla obroka, jubilarne nagrade i razlike u platama iz 2010. godine.

Promet akcijama fondova ove sedmice je iznosio 10,67 hiljada EUR. Rasli su Atlasmont i Moneta, 17,9 odsto na 1,78 centi, odnosno 3,1 odsto na 3,61 cent. Pale su akcije Eurofnda 13,1 odsto na 1,26 centi, dok je Trend ostao na prošlosedmičnih osam centi.

Na tržištu obveznica sedmični promet je iznosio 29,22 hiljade EUR, a na podsegmentu slobodnog tržišta akcija 4,25 hiljada EUR.

Sedmicu su obilježila i nagađanja u vezi sa navodnim povlačenjem državnog investicionog fonda Katara, Qatari Diara, iz projekta izgradnje ekskluzivnog turističkog rizorta u naselju Pržno kod Tivta.

Tu informaciju je Vijestima potvrdio visokopozicionirani izvor blizak rukovodstvu projekta Beyond Horizon, kako se zvao Qatar Diar-ov projekat izgradnje elitnog hotela ranga pet plus zvjezdica i eksluzivnih vila u naselju Pržno.

„Nakon više od tri godine marljivog planiranja i velike posvećenosti pripremnim poslovima, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem, trenutno čine projekat na lokaciji Plavi horizont neodrživim. Stoga Qatari Diar povlači svoje planove za razvoj projekta vrijednog 350 miliona EUR i postepeno obustavlja operacije u Crnoj Gori", kazao je izvor Vijesti.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma najavili su da će narednih dana razgovarati sa menadžmentom Qatari Diara u Crnoj Gori, kako bi dobili provjerene i detaljne informacije o navodnom zaustavljanju gradnje turističkog rizorta u Pržnom.

Oni su agenciji Mina-business kazali da nemaju zvanična saznanja o navodnoj odluci državnog investicionog fonda Katara da zaustavi projekat izgradnje ekskluzivnog turističkog rizorta i obustavi poslovanje u Crnoj Gori.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, saopštio je da će se Vlada potruditi da zadrži renomiranog investitora, kakav je Qatari Diar. On je kazao da će se za eventualne probleme oko vlasništva zemljišta ministarstva finansija i turizma naći efikasno rješenje i da ni u najavi nema problema koji bi mogao dovesti u pitanje realizaciju projekta.

On je naveo i da njegov resor nije dobio nikakvu najavu da bi projekat na Plavim horizontima mogao biti doveden u pitanje.

"Treba da pogledamo da li se radi o problemima koji nijesu vezani za Crnu Goru, ali je jako važno da smo spremni da komuniciramo i da smo otvoreni za sve projekte, posebno za projekat Qatari Diar-a. Siguran sam da ćemo naći zajednički najbolja rješenja", rekao je Gvozdenović.

Atraktivnu lokaciju od skoro 300 hiljada kvadrata u uvali Pržno, Qatari Diar je za skoro 25 miliona EUR prije četiri godine kupio od tivatskog hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Primorje.

Izvor: Mina business

Portal Analitika