Abiznis

Najsnažniji rast plata u Njemačkoj za više od godinu dana

rast
P
late zaposlenih u Njemačkoj, kojih je oko 19 miliona, u drugom tromjesečju porasle su najviše za period duži od godinu dana, pokazuju podaci njemačkog Federalnog zavoda za statistiku.

Najsnažniji rast plata u Njemačkoj za više od godinu dana
Portal AnalitikaIzvor

Mjesečne zarade zaposlenih, po osnovu kolektivnog ugovora, povećane su u drugom kvartalu 2,6 odsto u odnosu na odgovarajući period 2013, što je najveći rast počev od prvog kvartala prošle godine, kada je iznosio 3,0 odsto.

Rast plata u posmatranom periodu bio je dva puta veći od međugodišnje inflacije za to razdoblje, koja je iznosila 1,1 odsto, precizira statistički zavod.

Isti izvor podsjeća da je prva ekonomija eurozone, Njemačka, u više navrata bila kritikovana zbog sporog rasta plata zaposlenih. Komesar Evropske komisije za zapošljavanje Laslo Andor apelovao je da Njemačka poveća plate barem po stopi rasta produktivnosti u toj zemlji.

Neki ekonomisti, sindikati i politički zvaničnici takođe su pozvali Njemačku da podigne plate zaposlenih i time donekle ublaži konkurentsku prednost njemačke robe u odnosu na robu iz ostalih zemalja eurozone, što bi pojačalo i tražnju u Njemačkoj, samim tim i rast u cijelom bloku. (Tanjug)

 

Portal Analitika