Društvo

JOVOVIĆ: MRSS daje punu podršku za održavanje parade ponosa

2908grupnapocetna
M
inistarstvo rada i socijalnog staranja daće punu podršku za održavanje treće parade ponosa u Crnoj Gori, kazala je na današnjoj pres konferenciji Marija Jovović, potparolka MRSS.

JOVOVIĆ: MRSS daje punu podršku za održavanje parade ponosa
Portal AnalitikaIzvor

-Sve LGBT osobe imaju punu podršku ministarstva i ministra Boškovića. Upoznati ste da je održan sastanak sa NVO Kvir Montenegro i on je tom prilikom istakao punu podršku za održavanje parade, izjavila je Jovović.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovih dana u okviru TAEX komisije sprovodi treću obuku socijalnih radnika i predstavnika nevladinih organizacija na temu zaštite prava LGBT osoba, a uz tehničku podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Prema riječima Marije Jovović, Ministarstvo želi da ojača kapacitete kako bi zaposleni na adekvatan način reagovali u slučajevima diskriminacije LGBT osoba i članova njihovih porodica.

Jovović smatra da je Vlada Crne Gore mnogo postigla u prethodnom periodu, jer je, kako kaže, uspjela da u ovoj oblasti donese set zakona i smjernica u borbi protiv diskrimancije i na taj način povećala njihovu vidljivost u društvu.

2908marijajovovic
-Stvoren je ambijent u Crnoj Gori u kojem se uvažavaju različitosti i omogućava LGBT osobama ravnopravan položaj u društvu, podvukla je Jovović.

Crna Gora je prva zemlja koja je koristila LGBT projekat Savjeta Evrope i inicirala regionalnu saradnju. Takođe, Vlada je usvojila Strategiju za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba i na taj način dala odgovor na borbu protiv diskriminacije i suprostavila se homofoboiji.

Jedna od predavačica na seminaru Sanja Juraš iz NVO Kontra Group iz Hrvatske kazala je da je regionalna saradnja u borbi protiv homofobije od izuzetne važnosti, kao i da će razmjena iskustava biti značajna za unaprijeđenje LGBT prava.

2908sanjajuras
-Važno je da se edukuju socijalni radnici i drugi stručnjaci koji pomažu LGBT osobama kada im je najteže. Oni moraju imati poseban senzibilitet kako bi svoj posao obavljali što bolje, istakla je Juraš.

Ona je kazala je da u Hrvatskoj učinjen važan korak naprijed prema bračnoj jednakosti, nedavnim uvođenjem Zakona o životnom partnerstvu istog pola.

Silvan Agius iz Ministarstva za građanske slobode i potrošačka prava sa Malte kazao da je se zemlje najčešće suočavaju sa problemom bezbjednosti LGBT osoba. Obuke koje sprovodi crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja upravo služe da se radnici adekvatno obuče jer diskriminacija zahtijeva odlučnu borbu i blagovremeno rješavanje problema.

-Dobro iskustvo sa Malte je osnivanje LGBT Savjeta, koje se sastoji od predstavnika LGBT zajednice, koja se bavi njihovim pitanjima, kao i nezavisne eksperte. Značajne promjene su se upravo dogodile jer je taj Savjet donosi prijedloga zakona i politika u oviru LGBT prava, objasnio je Agius.

2908silvanaguis
On je dodao da su značajni pomaci napravljeni u procesu pridruživanja ka EU, ali napominje da Brisel ne može riještiti sva pitanja, već sa ovim problemima same zemlje moraju da se uhvate u koštac.

Amets Suess iz andaluzijske škole za promociju zdravlja iz Španije, koja se bavi pitanjima zdravlja, obukom zdravstvenih radnika i zaštitom LGBT zajednice, istakla je da je potrebno dodatno dodatno raditi na zaštiti trans osoba.

Najveći uspjeh je što se definicija trans makla sa internacionalne liste mentalnih poremećaja, te da se više ne smatra oboljenjem već vrstom različitosti.

2908ametssuess
Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore je najavilo nove obuke zaposlenih u pogledu zaštitite LGBT prava i borbe protiv diskriminacije i najavila sjednice na kojima će se dalje razrađivati unaprijeđenje života LGBT zajednice.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika