Društvo

Potpisana Deklaracija o nestalim (VIDEO)

2908deklaracija1
P
redsjednici četiri zemlje regiona, Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju čiji je cilj uspješniji proces traganja za osobama nestalim tokom proteklog rata, ali i ranijih ratova na području bivše Jugoslavije.

Potpisana Deklaracija o nestalim (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Deklaracija o ulozi države u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potpisana je na Regionalnoj konferenciji o nestalim osobama. Ona će biti snažan podstrek pronalaženju nestalih na području bivše Jugoslavije i poruka svijetu da taj problem treba da se rješava na odgovoran i efikasan način. Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tijela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se obezbijedi da mehanizmi i metode koje se koriste, poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona.

2908deklaracija2Konferenciji su, kako je najavljeno, prisustvovale porodice nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija porodica iz bivše Jugoslavije, kao i predsjedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, predstavnik EU Peter Sorensen, predsjednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir i predstavnik Ujedinjenih nacija.29089deklaracija3Prema podacima Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, nestalo u BiH. Na području BiH se trenutno traga za još više od 8.000, a od kraja rata do danas je pronađeno više od 22.000 osoba.



Izvor: rtcg.me


 

Portal Analitika