Društvo

DAN: Saobraćajna policija se seli u Odsjek za javni red i mir UP

saobracajna
S
lužbenici saobraćajne policije uskoro će preći u Odjsek za javni red i mir Uprave policije, saznaje Dan. Reorganizacija je planirana kako bi se bezbjednost građana podigla na što veći nivo, a broj krivičnih djela smanjio.

DAN: Saobraćajna policija se seli u Odsjek za javni red i mir UP
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao sagovornik Dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ukidanje saobraćajne policije ne znači da na crnogorskim saobraćajnicama više neće biti policajaca koji će kontrolisati i kažnjavati nesavjesne vozače, štaviše biće ih još više. Osim što će preventivno raditi na podizanju nivoa bezbjednosti saobraćaja i kažnjavati vozače koji ne poštuju propisana pravila, policajci će vršiti aktivnosti usmjerene na smanjenje broja krivičnih djela, ali i brže i efikasnije otkrivanje počinilaca.

„Cilj reorganizacije je preraspodjela postojećih patrolnih rejona na manje cjeline. Na taj način biće više policijskih patrola koji će kontrolisati javni red i mir i odvijanje saobraćaja u gradu“, objasnio je sagovornik iz MUP-a.

Planiranom reorganizacijom u Odsjeku za javni red i mir, u okviru kojega se već nalazi Interventna jedinica, naći će se 280 službenika policije. Po realizaciji tog projekta svako uniformisano lice imaće ovlašćenja da obavlja sva zaduženja. Svi uniformisani policajci moći će da zaustavljaju vozila, izvrše kontrole automobila, legitimišu i kontrolišu vozače, kao i da im oduzme vozačku dozvolu. Takođe, u slučaju otkrivanja nepravilnosti ti policajci imaće ovlašćenja da zaplijene vozila.

Taj sistem trebalo je da stupi na snagu 15. septembra. „Ipak, ukidanje saobraćajne policije i prelaženje njenih službenika u Odsjek za javni red i mir neće biti još realizovano. Razlog za odlaganje su nedovoljni resursi“, objasnio je sagovornik Dana iz MUP-a.

„Za opremanje oko 280 službenika policije koji treba da se nađu u Odsjeku za javni red i mir trenutno nema dovoljno resursa. Upravo iz tog razloga moraće do daljnjeg da se sačeka sa realizacijom predviđenje reorganizacije. Policajcima koji će imati više ovlašćenja nego do sada potrebna je veća oprema nego ranije. Zasad za reorganizaciju nema dovoljnih resura, odnosno ni službenih vozila ni opreme“, naveo je sagovornik Dana.

 

Portal Analitika