Abiznis

Regionalna saradnja ključna za privlačenje investicija

2908konferencija
T
ržišta energetike u svim zemljama Zapadnog Balkana imaju sličnosti i deficit proizvodnje električne energije je prisutan u većini zemalja regiona, zbog čega postoji jasna potreba za povezivanjem ovih tržišta i zajedničkim nastupom, zaključeno je na Investicionoj konferenciji koja je danas, u okviru konferencije o Zapadnom Balkanu, održana u Berlinu.

Regionalna saradnja ključna za privlačenje investicija
Portal AnalitikaIzvor

Na investicionoj konferenciji kojoj su prisustvovali ministri ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, a na kojoj je domaćin bio vice-kancelar i ministar ekonomije i energetike SR Njemačke Sigmar Gabriel, Crnu Goru je predstavljao ministar ekonomije Vladimir Kavarić. On je tom prilikom predstavio najznačajnije projekte iz oblasti energetike i saobraćaja koji su kako od regionalnog, tako i evropskog značaja. U okviru konferencije održane su dvije diskusije, u kojima su ministri razgovarali o regionalnoj saradnji, investicijama, energetici, jačanju malih i srednjih preduzeća, kao i podsticajima za zapošljavanje.

Učesnici konferencije izrazili su spremnost i potrebu za regionalnom saradnjom u oblastima energetike i saobraćaja, posebno u razvoju energetske i putne infrastrukture. U skladu sa tim, posebno je istaknut značaj projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) i izazovi koje taj projekat donosi. Na konferenciji je bilo riječi i o projektu povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, kao i o projektima izgradnje autoputa Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa.

S obzirom na to da su sve zemlje u regionu pogođene ekonomskom krizom, što je uticalo i na povećanje nezaposlenosti, zaključeno je da je regionalna saradnja ključna kako bi se privukle strane direktne investicije i tako doprinijelo smanjenju nezaposlenosti. U tom kontekstu, sve zemlje su predstavile svoje mjere i rezultate u razvijanju povoljne biznis klime za privlačenje investicija, uključujući administrativne reforme, razvijanje vokacione edukacije, suzbijanje korupcije i slično.

Na konferenciji je zaključeno i da će regionalni skup Ekonomija – Osnov povezivanja regiona Zapadnog Balkana, koji će se u organizaciji Istočnog odbora njemačke privrede 24. i 25. septembra održati u Crnoj Gori, biti od izuzetne važnosti, s obzirom na to da će to biti prilika da predstavnici njemačkih kompanija razgovaraju sa ministrima ekonomije iz regiona o postojećim mogućnostima za ulaganje i izazovima koji se odnose na regionalnu saradnju.

Portal Analitika