Društvo

Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore: Dogovoren trogodišnji plan aktivnosti

2808kinacg2
N
ovimenovani Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Cui  Dživei, priredio je u čast Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore svečanu radnu večeru u svojoj rezidenciji. Ambasador Cui je sa svojim timom, političkim savjetnikom Zhang Xiangom, ekonomskim savjetnikom, Li Hing, pravnim savjetnikom, Wang Xinsheng, i konzulom Gu Ruijn, i trećim sekretarom Wu Tongxinom, koji je u potpunosti izmjenjen novim kadrovskim riješenjima, informisao i predstavio Društvu svoj ambiciozni trgodišnji plan jačanja i produbljivanja odnosa između dvije zemlje.

Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore: Dogovoren trogodišnji plan aktivnosti
Portal AnalitikaIzvor

Temeljnim i konkretnim aktivnostima, Ambasada će sprovoditi odluke Vlade Narodne Republike Kine  u odnosu na Crnu Goru, koji iznad svega predstavljaju snažnu podršku na putu evropskih integracija, vladavini prava i borbi protiv svih vidova kriminala, jačanja ekonomije zemlje, korišćenje energetskih resursa zemlje i alternativnih izvora energije uz snažnu podršku jačanja administrativnih kapaciteta institucija. U tom procesu Kina će nesebično i istrajno prenositi svoja iskustva koja su dragocjena cijeloj svjetskoj ekonomiji, s posebnim akcentom na zaštitu i očuvanje životne sredine, kaže se u saopštenju Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore.

Kako navode, zainteresovanost kineksih investitotra svakim danom raste, posebno kada su u pitanju izgradnja auto puta, drugog bloka termoelektrane, mini hidroelektrana, kao i pronalaženje strateškog partnera za kupovinu Luke Bar.

Oblast, civilne diplomatije, kulturne, prosvjetne, akademske, naučne, sportske i  zdravstvene saradnje je oblast od posebnog zunačaja za dvije zemlje, u čemu su dvije strane saglasne da je uloga Društva u tim oblastima od posebnog zunačaja. Ambasador Cui se zahvalio Društvu na sedmogodišnjem marljivom, kvalitetnom i progresivnom radu koji su dali nemjerljive rezltate u oblasti civilne diplomatije. U narednom periodu Ambasada je u potpunosti otvorena i spremna da svaku ideju, sugestiju i predlog koji bude dolazio od strane Društva uključi u svoje redovne aktivnosti i zajednički sa Društvom radi na njihovim realizacijama. U tom pogledu Ambasada očekuje konkretan plan aktivnosti Društva.

2808kina3

Predsjednik Društva Samir Hadžić, predstavio je novi tim, u kojem se nalaze Lana Marović zadužena za međunarodnu saradnju i bratimljenje gradova NR Kine i Crne Gore, Aleksandar Milošević, direkotr JU Dječiji Savez Podgorica, zadušen međunarodno pravnu i administrativnu saradnju, Ljubomir Kočović vlasnik privatne pomorkse kompanije, NIMONT, zadužen za  saradnju u oblasti pomorske privrede, Jakup Đeljošević, privatnik, zadušen za trgovinske odnose, Dijana Dukaj, marketnig menadžer u Plantažama, zadušena za poljoprivrednu i trgovinsku saradnju i Vesna Šoškić zadužena za medijsko informativnu saradnju.

Društvo je predstavilo trogodišnji plan aktivnosti koji se sastoji iz sedam projekata, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na jačanju saradje u oblasti turizma, kulture, uspostavljanu saradnje dječijih saveza dvije zemlje, zdravstvene saradnje, naučne, prosvjetno tehničke u domenu otvaranja multimedijalnih učionica za učenje kineskog jezika. Najznačajniji prokekat je svakako organizovanje međunarodne konferencije u Budvi "Civilna diplomatija bivših zemalja SFRJ i NR Kine kao instrument međusobnog povezivanja i razumjevanja", s posebnim akcentom na turističku proivredu, korišćenje alternativnih izvora energije, otvaranje Join venture preduzeća sa kineksim partnerima i bratimljenje gradova regiona sa gradovima NR Kine. Drugi najvažniji projekat je otvaranje "Kuće crnogorsko kineskog prijatlejstva" u nekoliko gradova, koje će realizovati Društvo u saradnji sa Ambasadom NR Kine.  Ova dva projekta su okosnica za sve dalje aktivnosti i predstavljaju oslonac svim daljim aktivnostima u domenu civilne diplomatije.

Dvije strane su se dogovorile da tokom septembra razmjene pisana dokumenta kako bi dogovorili finalni trogodišnji plan aktivnosti, gdje se kao izazov očekuje prolsava 10 godina od uspostavljanja diplomatksih odnosa između NR Kine i Crne Gore 2016, kao i proslava 10 godina osnivanja Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore 2017., navodi se u saopštenju

Portal Analitika