Društvo

Odbačena polovina krivičnih prijava

vdt
U
Crnoj Gori su prošle godine odbačene krivične prijave protiv 4.112 osoba, odnosno skoro polovina, navodi se u Izvještaju državnog tužilaštva.

Odbačena polovina krivičnih prijava
Portal AnalitikaIzvor

“Procenat odbačenih krivičnih prijava iznosi 47,74 odsto”, precizira se u dokumentu, dostavljenom crnogorskom parlamentu.

Činjenica da je od ukupnog broja odbačenih krivičnih prijava samo 44 lica koja su prijavljena višim državnim tužilaštvima, potvrđuje da su u najvećem broju slučajeva odbačajem rješavane prijave u nadležnosti osnovnih državnih tužilaštava.

“Među njima je značajan broj krivičnih prijava građana koje su po pravilu nekvalitetne”, navode iz Tužilaštva.

Najveći broj krivičnih prijava odbačen je u odnosu na učinioce krivičnih djela protiv imovine, službene dužnosti, bezbjednosti javnog saobraćaja, državnih organa.

“To su krivične prijave čija osnovanost u postupku provjera nije mogla biti dokazana”, tvrde iz Državnog tužilaštva.

Državni tužioci su u 2013.godini imali u radu i 6.901 predmet u kojima su pokretali pretkrivični postupak radi provjere indicija i osnovane sumnje o eventualnom postojanju krivičnog djela i učinioca.

Navodi se da su to radili po sopstvenoj ili inicijativi oštećenih građana , zainteresovanih pravnih ili fizičkih lica i po anonimnim prijavama.

Postupak je okončan u 5.801 krivičnopravnom slučaju, nakon što su državni tužioci u izviđaju preduzeli radnje dokazivanja radi provjera sumnji i indicija. (MINA)

 

Portal Analitika