Kultura

SUBOTIĆ: Za crnogorskog kandidata za Oskara prijavljen jedan film

2808oskari
N
a konkurs Ministarstva kulture domaćim filmskim producentima za izbor crnogorskog kandidata za 87. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2014. godini, stigla je jedna prijava, kazao je za Portal Analitika Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti tog ministarstva.

SUBOTIĆ: Za crnogorskog kandidata za Oskara prijavljen jedan film
Portal AnalitikaIzvor

- Konkurs je otvoren 1. avgusta i zvanično zatvoren 20. avgusta, a naziv prijavljenog filma i konačni rezultati bie javno objavljeni najkasnije do 10. septembra – rekao je on.

Subotić je dodao da je imenovana Selekciona komisija, koju čini sedam renomiranih crnogorskih stvaralaca.

2808IlijaSubotic- Selekciona komisija Ministarstva kulture radi sastavu: reditelji Gojko Kastratović, Marija Perović i Željko Sošić, dramski pisac Stevan Koprivica, producenti Zoran Živković i Sanja Jovanović i glumica Ivana Mrvaljević – naveo je sagovornik Portala Analitika.

Podsjećamo, propozicije nalažu da su pravo učešća imali crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori. Uslovi koje treba da ispunjava film - potencijalni crnogorski kandidat za Oskara bili su da bioskopsko prikazivanje barem sedam dana u kontinuitetu, između 1. oktobra prošle i 30. septembra ove godine, uobičajeno reklamiranje, da je film snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi, i da su u potpunosti podmirene sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, uz regulisanje svih drugih autorskih prava. O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture, prema kojima ostvarenja moraju biti dostavljena na filmskoj kopiji od 35mm ili 70mm. Konačno, posljednju riječ o izboru našeg drugog predstavnika u trci za Oskara van engleskog govornog područja, u Crnoj Gori će imati imenovana Selekciona komsija.

Prošlogodišnji, ujedno – prvi crnogorski kandidat za Oskara bio je film „As pik – loša sudbina“ Draška Đurovića.

K.J.

Foto: uswitchstatic.com

Portal Analitika