Društvo

Poboljšanje kvaliteta života starih

peny
O
buka za 20 volontera, koji će posjećivati klubove penzionera na teritoriji Podgorice, održana je u Glavnom gradu, u sklopu projekta Mladi starijima-stariji mladima.

Poboljšanje kvaliteta života starih
Portal AnalitikaIzvor

Obuku je organizvala nevladina organizacija Centar za djecu i mlade a, kako je saopšteno, volonteri su kroz predavanja i radionice bliže upoznati sa osnovama rada sa starim, mogućim problemima i načinima prevazilaženja.

Kako su pojasnili, naredna faza projekta podrazumijeva konkretan rad volontera sa penzionerima.

»Posjete de se odvijati u tri kluba penzionera jednom sedmično, po najmanje 3 sata, u zavisnosti od aktivnosti koje se sprovode«, kazali su iz te NVO.

Neke od planiranih aktivnosti volontera su posredovanje između korisnika i institucija društva, druženje, pomoć pri kupovini ljekova, namirnica, dnevne štampe, plaćanje računa, zakazivanje ljekarskih pregleda preko interneta, po potrebi odlazak u bolnicu sa njima, ovjera zdravstvenih knjižica, pomoć u ostvarivanju kontakta sa porodicom ili prijateljima preko interneta.

»Cilj ovog projekta je poboljšanje kvaliteta života starih kroz pružanje volonterskih usluga mladih, kao i promovisanje značaja volontiranja kao procesa izgradnje građanske svijesti, humanosti, međugeneracijske solidarnosti, kao i filantropije uopšte«, piše u saopštenju.

Tako će, smatraju oni, starije osobe dobiti priliku da podijele sa mlađima znanja, vještine, hobije i iskustva, što će im omogućiti kvalitetne pomake u njihovoj svakodnevnici.

Projekat je finansirao Fond za aktivno građanstvo (FAKT) kroz program podrške učešća mladih u filantropskim akcijama, počeo je 1. avgusta i trajaće do 1. novembra.

Portal Analitika