Društvo

Bijela: Spriječen ekološki incident sa broda "Simano"

brod_simano
K
ada je juče u Bijeloj posada ukrajinskog broda "Simano", koji je u grčkom zakupu, dizalicom skidala palete s uljem, nepažnjom su im pale tri bačve razbile se o brod, a ulje razlilo po njegovoj desnoj strani, gatu i moru.

Bijela: Spriječen ekološki incident sa broda "Simano"
Portal AnalitikaIzvor

Radio Jadran se uvjerio da zagađenja nema, jer je služba ekološke zaštite Brodgradilišta odmah reagovala i spriječila širenje masne mrlje.

Na poziv Jadranskog brodogradlišta odmah je stigla i inspekcija sigurnosti plovidbe kotorske Lučke kapetanije i pokrenula istragu. Inspektori su predložili kaznu za kompaniju broda 15.000 eura, a za kapetana kao odgovorno lice 1.500 eura.

Direktor sektora proizvodnje, prodaje i strateškog plana Brodogradilišta Petar Zvicer kazao je za Radio Jadran da ne postoji mogućnost od zagađenja, jer je Služba ekologije kompanije odmah intervenisala i postavila branu.

On je pojasnio da je do potencijalnog zagađenja došlo prilikom isporučivanja motornog ulja sa kopna, sa gata, na brod.

"Pukla je paleta i pale su dvije ili tri bačve ulja na gat. Od njih je jedna ili dvije, ne znam tačno, pukla, dio ulja ostao je na gatu, a dio se prolio u more. Međutim, naša služba ekologije je sa dežurnim disperzantima odmah postavila branu, zaštitni pojas i upijače i "kritični" prostor je obezbijeđen", istakao je Zvicer.

Zvicer je dodao da ovakvih ekoloških incidenata nije bilo tokom ove godine.

Izvor: Radio Jadran

Portal Analitika