Društvo

UCG: Dogovorena saradnja sa norveškim univerzitetom

ucg
P
redstavnici Univerziteta Crne Gore i norveškog u Alesundu inicirali su potpisivanje sporazuma o saradnji, a dogovorena su zajednička istraživanja u rješavanju izazova zagađivanja zaliva, saradnje u oblasti kontrole i zaštite mora.

UCG: Dogovorena saradnja sa norveškim univerzitetom
Portal AnalitikaIzvor

U posjeti Univerzitetu u Alesundu, partneru Fakulteta za pomorstvo u okviru HERD programa, borave rektorka Radmila Vojvodić, predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica, dekan Fakulteta za pomorstvo Danilo Nikolić, ministri nauke, saobraćaja i pomorstva Sanja Vlahović i Ivan Brajović, kao i ambasador Crne Gore u Norveškoj Miroslav Šćepanović i predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Aleksandar Božović.

Kako je saopšteno sa UCG, delegacija se sastala sa rektorom i direktorom Univerziteta u Alesundu, dekanom Fakulteta za pomorsku tehnologiju i operacije i sa njima razgovarala o tehnološkim i naučnim inovacijama koje nastaju u laboratorijama i centrima izvrsnosti iz oblasti pomorskih nauka i ekologije.

Predstavnici UCG i Vlade obišli su Off-shore Pomorski trening centar i luku Geiranger, a drugi dan boravka bio je predviđen za posjetu Helesiltu i luci Olden, gdje se delegacija sastala sa čelnicima ključnih naučnih centara, pomorskih i institucija nadležnih za zaštitu životne sredine.

Posljednjeg dana radne posjete delgacija je posjetila savremeni naučno-tehnološki centar sa međunarodnim brodogradilištem Ulstein, čiji je prioritet povezivanje industrije, znanja i istraživanja.

„Pokrenuta je inicijativa za potpisivanje sporazuma između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Alesundu. Sa kolegama iz Norveške dogovorena su zajednička istraživanja u rješavanju izazova kao što je zagađivanje zaliva, saradnja u oblasti kontrole i zaštite mora, kao i menadžmentu luka“, kaže se u saopštenju.

Prateći plan aktivnosti projekta u okviru kojeg je posjeta organizovana, krajem oktobra planirano je osnivanje prvog zajedničkog pomorskog trening centra za obuku studenata i pomoraca na Fakultetu za pomorstvo.

„Uz pomoć najmodernijih brodskih simulatora, naši studenti i pomorci imaće jedinstvenu priliku da se obučavaju po svjetski najzahtjevnijim, norveškim standardima.Na Fakultetu za pomorstvo moći će da se dobiju isti sertifikati kao u norveškim institucijama, a trening centar biće otvoren i za pomorce iz drugih zemalja“, pojasnili su sa UCG.

Tokom posjete je dogovoreno da centar preraste u Mediteranski centar za obuku iz off-shore operacija, u kojoj je Univerzitet u Alesundu najuticajnija institucija u svijetu.

Osnivanje centra je jedna od aktivnosti koje bi trebalo da Fakultet za pomorstvo crnogorskog Univerziteta uvrste u vodeće institucije pomorskih istraživanja, obrazovanja i inovacija na cijelom Mediteranu.

Posjeta Norveškoj i osnivanje trening centra, opremanje mašinske i elektrotehničke laboratorije, usavršavanje našeg nastavnog kadra i najboljih studenata u Norveškoj, samo su dio aktivnosti projekta Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori.

Projekat vrijedan oko 1,4 miliona EUR, finansira norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Portal Analitika