Društvo

LALOVIĆ: Paraglajderi se premjestili na neodobreno uzletište u Buljaricama

lalovicok2808
I
nspektor za vazdušni saobraćaj Zoran Lalović kazao je da su, nakon što je počeo inspekcijski nadzor poletišta u Brajićima i sletišta u Bečićima, piloti paraglajdera, koji nemaju dozvolu za letenje, počeli da koriste uzletišta i sletišta koja nijesu odobrena od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U toku današnje akcija inspekcijskog nadzora kojom je rukovodio Lalović, procesuiran je jedan paraglajder koji je izvršio ilegalni let sa brda u Buljaricama, dok je još jedan pilot paraglajdera koji je uzletio sa tog neodobrenog poletišta uspio da izbjegne inspekcijsku kontrolu nakon dojave.

LALOVIĆ: Paraglajderi se premjestili na neodobreno uzletište u Buljaricama
Portal AnalitikaIzvor

- Sav paraglajding se do sad odvijao sa poletišta Brajići sa sletištem u Bečićima. Kako je sada inspekcija prisutna na tima lokacijama, a obavljaju se letovi koji nijesu odobreni, piloti koji obavljaju letove bez odobrenja Agencije za civilno vazduhoplovstvo, su počeli da mjenjaju lokacije poletišta i sletišta da bi mogli da izvršavaju tandem letove. To predstavlja dodatno ugrožavanje sigurnosti jer oni koriste poletišta i seltišta koja nijesu pripremljena za takvu vrstu operacija - rekao je Lalović u izjavi za Portal Analitika.

On je istakao da su Brajići i Bečići su odobreni kao poletište odnosno sletišta od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo i te lokacije zadovoljavaju operacije paragljdinga.

- Kako su piloti počeli da traže druge lokacije to dovodi povećanja rizika od ugrožvanje sigurnosti. Zatekli smo jednog pilota paraglajdera koji je poletio sa okolnog brda kod Buljarica i sletio na livadu pored plaže. Tom prilikom su ga inspektori za vazdušni saobraćaj procesuirali. Imali smo još jedno polijetanje iz Buljarica ali pilot je vjerovatno dobio dojavu da je inspekcija u toku pa je promjenio mjesto slijetanja tako da nijemo mogli da ga procesuiramo. To dovodi do dodatnih opasnosti jer je morao da sleti na teren koji za to nije prilagođen - kazao je Lalović.

 

Portal Analitika