Društvo

Studentima crnogorskog jezika na Cetinju literaturu će obezbijediti profesori

2608jezik
S
tudenti na novootvorenom Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, učiće iz literature koju će obezbijediti sami profesori. Kako pojašnjvanju sa fakulteta, crnogorski jezik će izučavati na, kako su rekli, malo drugačiji način, od načina na koji se izučava na Odsjeku za crnogorski jezik Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Studentima crnogorskog jezika na Cetinju literaturu će obezbijediti profesori
Portal AnalitikaIzvor

Na sjutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Fakulteta, biće donešena odluka o eventualnom proširenju liste za upis. Do sada je upisano njih 25, a prema riječima PR Fakulteta Ivane Vulić, oni imaju licencu, kao i prostorne i kadrovske kapacitete za prijem još petnaest studenata.

"Na prvoj godini, predmeti su Uvod u lingvistiku, Pravopis crnogorskog jezika, Crnogorska usmena književnost, Uvod u teoriju književnosti, Svjetska književnost, Antika kao i strani jezik. Što se tiče drugog semestra prve godine, predmeti su Staroslovenski jezik, Fonologija i morfonologija crnogorskog jezika, Književna genologija, Crnogorska srednjovjekovna književnost, Svjetska srednjovjekovna književnost i naravno strani jezik", objašnjava Vulić.

Na prvoj godini studentima će predavati prof. dr Milica Lukić, doc. dr Adnan Čirgić, prof. dr Novak Kilibarda,  doc. dr Jakov Sabljić, prof. dr Vesna Kilibarda i prof. dr Milorad Nikčević.

Program fakulteta je, tvrdi Vulić, potpuno nezavisan od programa Odsjeka za crnogorski jezik i književnost koji već potoji u okviru Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

"Oni izučavaju crnogorski jezik, kao i mi, ali ga mi izučavamo na malo drugačiji način. Akcenat je više stavlljen na crnogorski jezik i crnogorsku knjževnost, a, takođe, na četvrtoj godini studenti će moći da se odluče za pedagoški smjer ili smjer naučnika-istraživača, što je različito u odnosu na nikšićki studijski program", navela je Vulić.

Ove godine, prema njenim riječima, nema samofinansiranja, već sve troškove snosi država.

Izvor: Atlas TV

Portal Analitika