Društvo

BEGOVIĆ: Zbog političkog oportunizma ostali bez VDT-a

2608begovic
T
užilačka organizacija je nedopustivo dugo bez prvog čovjeka, upozorio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

BEGOVIĆ: Zbog političkog oportunizma ostali bez VDT-a
Portal AnalitikaIzvor

On je u intrevjju za „Blic Crna Gora“ ocijenio da takozvano v. d. stanje koje u tužilaštvu traje od aprila prošle godine umnogome parališe rad ove institucije.

- Stvara neku vrstu pravne nesigurnosti ne samo kod tužilaca nego i kod građana. I pored činjenice da se na dosadašnje konkurse javio i veliki broj vrsnih profesionalca tužilac nije izabran isključivo iz razloga što je onima koji su birali odlučujući kriterijum bio politički oportunizam, odnosno ustaljeno mišljenje da će izabrani kandidat biti lojalan i predan onima koji su ga predložili i izabrali – kazao je on.

Upitan kako ocjenjuje rad Specijalnog tužilaštva, Begović odgovara:
- Ne bih imao primjedbi da nije bilo slučajeva u kojima su podizali optužnice i srčano ih branili pred sudom a negdje intimno su bili svjesni činjenice da kao takve neće moći da prođu na sudu. Pojedini postupci procesuirani su onda kada je to bilo politički korisno, odnosno kada je trebalo, po svaku cijenu, pokazati unutrašnjoj i međunarodnoj zajednici da u Crnoj Gori postoji jaka volja za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. A bilo je i slučajeva kada se očekivala reakcija tužilaštva i procesuiranje pojedinih osoba ali se, u najmanju ruku iz čudnih razloga, to nikada nije desilo.

Na pitanje kako kometariše stanje u pravosuđu, Begović kaže da se drastično popravlja zahvaljujući, između ostalog i evroatlanstkim integracijama Crne Gore koje su ubrzale taj proces.

-Uvijek može bolje, ali nova zakonska rješenja jesu garancije koje nam daju za pravo da kažemo da crnogorsko pravosuđe polako postaje garant vladavine prava-zaključio je Beogović.

K.K.
Foto: rtcg.me

Portal Analitika