Društvo

Amfilohije: Sveta Rusija rođena u Kijevu

amfi
M
itropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao je mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju izbor za predstojatelja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije uz poruku da je njegov zadatak da sačuva crkvu i narod Ukrajine s "majkom Ruskom pravoslavnom crkvom".

Amfilohije: Sveta Rusija rođena u Kijevu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi mitropolit Amfilohije je mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine čestitao izbor na drevnu katedru Kijevskih mitropolita.

"Vi ćete učiti svoj narod riječju istine Božije, koja je od vremena blagovjernog knjaza Vladimira ozarila Svetu Rusiju. Jer se Sveta Rusija i rodila u Kijevu i nije slučajno što je istorija Kijevu nadjenula ime "Majka ruskih gradova", naveo je Amfilohije.

On kaže da u današnje vrijeme čovjek zaboravlja ili neće da zna ko su mu roditelji, braća i sestre i ide za strancima koji mu žele smrt.

"Tako đavo uništava porodice, svađa rođake, bratske narode navodi da ratuju jedni s drugima, ne bi li tako razrušio kanonsko jedinstvo svete crkve kao tijela Hristovog, i ovdje na zemlji ustanovio svoje truležno carstvo smrti", poručio je Amfilohije.

On mitropolitu kijevskom poručuje da će njegov zadatak biti da sačuva crkvu i narod Ukrajine u kanonskom jedinstvu s, kako navode "majkom Ruskom pravoslavnom crkvom".

"A samim tim čuvate povjereni Vam narod u jedinstvu sa samim Gospodom Isusom Hristom, u kojem smo svi jedno, u kom nema ”Grka ni Judeja”, ni Rusa ni Ukrajinca… Neka Vam veliki gospod dade da u Vašem služenju kao prvosvetitelja budete "mudri kao zmija i bezazleni kao golubovi", naveo je Amfilohije u čestitki. (Portal RTCG)

 

 

Portal Analitika