Abiznis

KALAMPEROVIĆ: Jadransko-jonski autoput je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i region

kalamperovic
B
ivši ministar saobraćaja Jusuf Kalamperović, ocijenio je da je izgradnja Jadransko-jonskog autoputa od izuzetnog značaja kako za Crnu Goru tako i region.

KALAMPEROVIĆ: Jadransko-jonski autoput je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i region
Portal AnalitikaIzvor

“Kompletan Jadransko-jonski put bi povezao prostor od Istanbula do sjeverne Italije. To bi  bila najbrža i najsigurnija veza između istočne i zapadne Evrope.To je veza koja obezbeđuje prohodnost tokom čitave godine, zbog povoljnih klimatskih uslova. Pored nesumnjivog razvoja turizma, taj autoput bi obezbijedio najbržu vezu vezu Grčke i Turske sa Evropom. Dakle, za Crnu Goru je gradnja tog autoputa od strateškog značaja, rekao je Kalamperović za Portal Analitika.

jonskiok_1On je kazao da autoput izlazi na granicu sa BiH u mjestu Nudo jer dubrovačka županija ne dozvoljava autoput preko njihove teritorije.

“Crna Gora ima potrebu shodno Prostornom planu ali i ekonomskom razvoju za izgradnju tri putna pravca. To su autoput Bar-Boljare-Beograd, Jadransko-jonski autoput i brza cesta duž crnogorskog primorja. To su putni pravci za kojima naša država prosto vapi. Ovih dana vidimo po velikim gužvama koliko su ti putni pravci neophodni”, naveo je Kalamperović. On kaže da će za izgradnju tog autoputa biti potrebna pomoć EU.

Dužina Jadransko-jonskog auto-puta na teritoriji Crne Gore je oko 95,20 kilometra, ili šest odsto ukupne dužine – od čega 36,30 kilometara ili više od trećine trase nalazi se na teritoriji Podgorice. Procijenjena vrijednost projekta kroz crnogorsku teritoriju je oko milijardu eura, od čega bi za eksproprijaciju bilo potrebno 33 miliona eura.

Koridor Jadransko-jonskog autoputa definisan je po pravcu granica sa Bosnom i Hercegovinom Nudo-Grahovo-Čevo-Podgorica (Brdo Zelenika)-Smokovac-Dinoša –granica sa Albanijom.

P.Z.

Portal Analitika