Društvo

U sedam škola povećana koncentracija radona, Agencija naložila sanaciju podova

2608radon-house
D
a bi u dvije škole u Podgorici rješili problem povećane koncentracije radona, koji je jedan od glavnih uzročnika karcionoma pluća, iz Agencije za zaštitu životne sredine naložili su sređivanje podova i pukotina oko instalacija, pišu "Vijesti".

U sedam škola povećana koncentracija radona, Agencija naložila sanaciju podova
Portal AnalitikaIzvor


Najveća koncentracija opasnog gasa, koji dopire kroz zemljište, je u privatnoj Muzičkoj školi “Andre Navara” i Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici.Podaci o tome objavljeni su u Informaciji o stanju životne sredine, koji je Vlada ranije usvojila. Od 10 kontrolisanih škola, kako se navodu, koncentracija radioaktivnog gasa radona zabilježena je u sedam.Pored muzičke i škole “Vlado Milić” na tom spisku su i “Savo Kažić” na Barutani, "18. novembar” na Bioču, "Mahmut Lekić” iz Milješa, “Milan Vukotić” Srpska i “Oktoih”.„Svjetska zdravstve organizacija radon prepoznaje kao drugi uzrok karcinoma pluća zato što je vrlo nezgodan kada se udahne, konstantnim udisanjem, odnosno inhalacijom radona u opasnosti ste, jer on može da ugrozi bronhije i plućno tkivo”, rekla je Vijestima Nataša Bjelica iz Agencije za zaštitu životne sredine.Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere. Njegovo prisustvo u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode.Agencija je u dvije škole naložila posebne mjere, stručno nazvane remedijacija. Bjelica je objasnila da stanje nije toliko alarmantno i da “radon postaje problem ako se ignoriše”.“Možete da izmjerite koncentraciju, a ukoliko se pokaže da je povećana, promijenite kvalitet svojih podova, ukoliko imate pukotine, zatim riješiti pukotine oko instalacija, češće provjetravate prostorije u zimskom periodu. To je rješiv problem”, kazala je Bjelica, objašnjavajući što predviđa remedijacija.

Ona je kazala da gasa ima svuda, a da je u školi pronađen u toj mjeri samo zato što su se odlučili da mjerenja izvedu u objektima gdje borave djeca.

foto: dragoplecko.hr

Portal Analitika