Abiznis

CAVTAT: Jadransko – jonski autoput glavna tema

cavtat
H
rvatski premijer Zoran Milanović danas je u Cavtatu domaćin radnog sastanka sa svojim kolegama iz Crne Gore, BiH i Albanije. Između ostalog, razgovaraće o regionalnoj saradnji i mogućim zajedničkim projektima. Sastanak se održava uoči konferencije o zapadnom Balkanu u četvrtak u Berlinu.

CAVTAT: Jadransko – jonski autoput glavna tema
Portal AnalitikaIzvor

Posebna tema sastanka Milanovića s predsjednikom vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i biće završetak Jadransko-jonskog autoputa koji bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebalo da poveže centralnu i zapadnu Evropu s Grčkom.

Hrvatska je sistemom autoputeva već izgradila gotovo 90 posto trase buduće Jadransko-jonske autoceste, a sada joj preostaje da iskoristi mogućnost i iz evropskih fondova da povuče novac za gradnju preostale dionice od Križišća do Žute Lokve. Plan o ubrzanoj gradnji autoputa uz Jadran do Grčke podiže cijenu hrvatskim autoputevima koje Vlada planira da da u koncesiju kako bi za njih dobila oko 3 milijarde eura.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić tvrdi da: 'Projekt Jadransko-jonske autoceste nalazi se na osnovnoj mreži. Osnovna mreža je definirana do 2050. - što znači da se može ubrzati i izgraditi do 2030. Za to je potreban konsenzus zemalja članica koje nisu članice EU što znači u našem slučaju i Albanije i Crne Gore i BiH, jer kroz zajedničku inicijativu veća je mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava'. (Portal RTCG, HRT)

 

Portal Analitika