Abiznis

Trgovački apetiti: Marže 30 odsto za hranu, za obuću i odjeću znatno više

marza
K
oliki su apetiti trgovaca i po kom principu formiraju cijene? Ovim pitanjem bavila se Privredna komora i došla do podatka da marže trgovaca u Crnoj Gori iznose do 30 odsto na prehrambene proizvode, dok su na odjeću i obuću znatno veće. U Savjetu za zaštitu potrošača smatraju da je takvo ponašanje trgovaca nedopustivo, dok oni visoke marže pravdaju troškovima distribucije i otežanim uslovima poslovanja.

Trgovački apetiti: Marže 30 odsto za hranu, za obuću i odjeću znatno više
Portal AnalitikaIzvor

Na putu od proizvođača do kupca roba prolazi kroz ruke dobavljača, distributera, trgovaca. Svako od njih uzima dio zarade, a najveći komad ostaje trgovcima kroz tzv marže, odnosno razliku između nabavne i prodajne cijene.

Trgovci u Crnoj Gori slobodno formiraju marže na tržištu pa je do pravih i preciznih podataka o njihovoj visini teško doći.

"Istraživanje koje je PKCG radila tokom prethodne godine pokazalo je da se trgovačke marže na domaće proizvode kreću maksimalno od 20 odsto. Kada su u pitanju proizvodi iz uvoza, situacija je drugačija, trgovačke marže su nešto veće, tako da je 27 odsto anketiranih saopštilo da su trgovačke marže manje od 10 odsto, dok je kod 18 odsto anketiranih marže su se kretale u rasponu od 10-20 odsto, odnosno 20-30", kazala je Nina Drakić iz Privredne komore.

Tek akcijska sniženja i sezonski popusti na kojima se hrana može kupiti po cijenama nižim od 50 odsto, a odjeća i obuća do 70, pokazuju da proizvodi u našim radnjama mogu biti jeftini. To potvrđuju i posjete inostranstvu, gdje za istu robu potrebno izdvojiti manje novca.

"Primjer jedne od evropskih zemalja u kojima je jedan od odjevnih predmeta košta 74 eura, po zadnjoj rasprodaji koja je sezonska, u Podgorici isti taj proizvod košta 143 eura, po zadnjoj rasprodaji", istakao je Jovo Rabrenović iz Savjeta za zaštitu potrošača.

Marže su dobro čuvana poslovna tajna, pa naši trgovci nerado pričaju o njima. Oni koji hoće pred kamere kažu da se trude da marže na osnovnim životnim namirnicama drže na minimumu, dok su na luksuznim prozvodima one nešto više. Za takvu računicu imaju svoje razloge.

"Za jedan trgovački lanac osim nabavke, pravilnog skladištenja distribucije, velikog broja radnika, održavanja poslovnih prostora, svojih marketa na nivou koji visoki standard diktira i mnogi drugi faktori, zaista utiču na formiranje te cijene", kazala je PR kompanije "Voli", Olivera Šuškavčević.

"Teško se tu može opravdati da su tako visoki distributivni troškovi, skladištenje, troškovi radne snage, obzirom da znamo da sami radnici u tim objektima nemaju tako visoke plate i koje su na nivou EU.", kaže Rabrenović.

Zato je i poručio:

"Trgovci moraju da sagledaju situaciju u kojoj posluju da imaju mnogo više senzibiliteta za potrošače, njihove potrebe i za njihova primanja koja nisu tako visoka da bi mogli da se poredimo sa potrošačima u nekim evropskim zemljama."

Apetiti crnogorskih trgovaca po riječima Rabrenovića, bili bi veći da ih u tome ne ograničava prazan džep potrošača. Upravo je standard u nekim zemljama okruženja, poput Srbije i Republike Srpske, bio razlog da se marže makar na osnovne životne namirnice posebnom uredbom ograniče na iznos od 10 odsto.

(rtcg)

Portal Analitika