Abiznis

Porasle cijene dionica na svjetskim berzama

2408dionice
N
a svjetskim berzama cijene dionica ove sedmice porasle zahvaljujući splašnjavanju geopolitičkih napetosti, boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da Federalne rezerve neće žuriti sa povećanjem kamata.

Porasle cijene dionica na svjetskim berzama
Portal AnalitikaIzvor

Na Vol stritu je ove sedmice Dow Jones skočio dva odsto, na 17.001 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,7 odsto, na 1.988, a Nasdaq indeks 1,6 odsto, na 4.538 poena. To je treća sedmica uzastopno kako ti indeksi rastu i njihov najveći skok još od aprila.

U četvrtak je S&P 500 indeks dosegao novi najviši nivo u istoriji, 1.992 boda, jer je na tržištu vladalo dobro raspoloženje zbog splašnjavanja geopolitičkih napetosti, boljih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja i nadi ulagača da Fed neće žuriti sa povećanjem kamata, prenosi Hina.

U SAD-u je u julu prodaja postojećih kuća dosegla najvišu nivo u deset mjeseci, što ukazuje na oporavak tržišta nekretnina, dok oštar pad broja prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prethodne sedmice ukazuje na dalje jačanje tržišta rada.

Iako se oporavak najveće svjetske privrede nastavlja, ulagači se nadaju da Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa. Međutim, u petak ih je razočarala predsjednik Feda, Janet Yellen koja na skupu guvernera vodećih svjetskih centralnih banaka u Džakson holu nije dala naslutiti kada će Fed povećati kamate.

Ona je kazala da se kao pokazatelj poboljšanja situacije na tržištu rada ne može uzimati u obzir samo pad stope nezaposlenosti i da će Fed zbog toga biti oprezan po pitanju monetarne politike.

Yellen je poručila da nema jednostavnog recepta za vođenje odgovarajuće monetarne politike, s obzirom na zatišje na tržištu rada.

Analitičari kažu da su njene izjave bile opreznije nego inače, kada je najavljivala da Fed neće žuriti sa povećanjem kamata, što bi moglo značiti da će monetarnu politiku zaoštriti prije nego što se na tržištu očekuje.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je posljednjih dana mijenjalo samo nešto više od četiri milijarde dionica, dok prosječan dnevni obim iznosi 5,1 milijardu.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice porasle. Londonski FTSE je porastao 1,3 odsto, na 6.775 bodova, frankfurtski DAX 2,7 odsto, na 9.339, a pariski CAC 0,1 odsto na 4.252 poena.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ove sedmice porastao 1,4 odsto, na 15.539 bodova.

Izvor: Mina business

Portal Analitika